X

El 46% dels illencs té qualque tipus de dificultat per arribar a final de mes

És habitual parlar de l'altra cara de la moneda; la dels treballadors que, tot i tenir una feina i un sou, arribar a final de mes els és complicat o, fins i tot, impossible. I no és només gent amb pocs recursos. El perfil del treballador pobre és, ara ja, molt més extens

09/05/2024

El 46%25 dels illencs té qualque tipus de dificultat per arribar a final de mes

Tenim una renda per persona del voltant dels 14.000 euros de mitjana. / SHUTTERSTOCK

La teoria, és a dir, les dades, són bones. De fa mesos arrossegam xifres de rècord en matèria turística i laboral. Però, la pràctica deixa una realitat ben diferent i de cada vegada més freqüent. És el que insisteixen els sindicats. Tant UGT com CCOO asseguren que les condicions de vida de la classe treballadora no fa més que empitjorar. “Els és difícil o, fins i tot, impossible pagar el lloguer o la hipoteca de ca seva”, diu la portaveu de la gestora d’UGT, Xisca Garí.

Una realitat que fa que parlem de l’existència del treballador pobre. La xarxa per a la inclusió EAPN-Illes Balears apunta que el 16% de les persones que tenen feina estan en risc de pobresa o exclusió. I, encara més, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, el 46% dels ciutadans; és a dir, gairebé la meitat, té qualque tipus de dificultat per arribar a final de mes.

I si ens comparam amb altres regions d’Espanya, la situació a les Illes és encara més complicada. Tenim una renda per persona del voltant dels 14.000 euros de mitjana. Més o manco el mateix que a Cantàbria, Castella i Lleó i La Rioja. Però el percentatge de població amb dificultats per arribar a final de mes és el més elevat de tots. I són persones amb sous que fins fa poc s’han considerat normals, però que la inflació ha devaluat per complet.

Ho veuen, per exemple, a Mallorca sense fam. Aquesta entitat ajuda prop de 200 famílies cada setmana. Cada una amb la seva realitat i amb graus de necessitat diferent, però el cert és, ens diuen, que el perfil de treballador considerat pobre és de cada vegada més habitual entre els usuaris. “Pràcticament, els sous només donen per pagar els lloguers i les famílies s’han d’abastir del que hi ha a la societat i nosaltres intentam ajudar. Però és això, una ajuda, no una solució”, explica la presidenta de “Mallorca sense fam”, Catalina Aguiló.

I tot això quan, aquí a les Illes, el salari mitjà se situa a nivells molt similars als de la resta d’Espanya. Només hi ha mil euros de diferència. Però aquests poc més de 21.700 euros de mitjana reten manco aquí i disten molt dels prop de 28.000 (2.000 euros nets en 14 pagues) que, segons un estudi de no fa gaire del sindicat CCOO, serien els necessaris per viure a l’arxipèlag.

09/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris