ECONOMIA

Imparable: la inflació de la zona euro es dispara al juny al màxim històric del 8,6 %

Gairebé la meitat dels països de l'euro van registrar pujades de preus de doble dígit, entre les quals Espanya, del 10 %


La taxa d’inflació interanual de la zona euro es va situar al juny en el 8,6%, enfront del 8,1% registrat al maig. És l’encariment més gran dels preus a la regió de l’euro de tota la sèrie històrica, i més de quatre vegades la meta d’estabilitat de preus del 2% del Banc Central Europeu (BCE), segons la lectura preliminar de la dada publicada per l’oficina comunitària d’estadística, Eurostat.

La imparable escalada dels preus de la zona euro el sisè mes de l’any va respondre a la pujada interanual del 41,9% del preu de l’energia, que es va accelerar des del 39,1% del maig. També l’increment del preu dels aliments frescos va ser de l’11,1% interanual, quan el maig havia estat del 9%. Alhora, els serveis es van encarir un 3,4% interanual, una dècima menys que el mes anterior, mentre que els preus dels béns industrials no energètics van pujar un 4,3%, davant el 4,2% del maig.

En excloure del càlcul l’impacte de l’energia, la taxa d’inflació interanual de la zona euro es va situar al juny al 5%, davant del 4,6% del mes anterior, mentre que, en deixar fora també l’efecte dels preus dels aliments frescos, l’alcohol i el tabac, la taxa d’inflació subjacent es va situar al 3,7%, una dècima per sota del rècord registrat al maig.

La taxa d’inflació es va accelerar al juny a tots els països, excepte a Alemanya, on es va moderar al 8,2% des del 8,7%, i els Països Baixos, on va passar al 9,9% des del 10,2% del maig. Les pujades més grans es van registrar a Estònia (22%), Lituània (20,5%) i Letònia (19%), mentre que les pujades menys fortes van correspondre a Malta (6,1%), França (6,5%) i Finlàndia (8,1%). A més dels tres països bàltics, sis membres més de la zona euro van registrar pujades de preus de doble dígit, incloent-hi Eslovàquia (12,5%); Grècia (12%); Eslovènia (10,8%); Bèlgica (10,5%); Luxemburg (10,3%); i Espanya (10%), mentre que els Països Baixos (9,9%); Irlanda (9,6%); Xipre (9,1%); i Portugal (9%) van registrar taxes d’almenys el 9%.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |