X

Important troballa que determina el ‘terminus post quem’ del derelicte de ses Fontanelles: el vaixell data del 320 dC

Finalitza la campanya per preparar el pla de rescat de la nau. Mai abans s'ha intentat recuperar un derelicte romà íntegre de dins la mar

24/04/2024

Important troballa que determina el ‘terminus post quem’ del derelicte de ses Fontanelles: el vaixell data del 320 dC

Imatge d'arxiu del projecte ARQUEOMALLORNAUTA que pretén estudiar, analitzar i extreure el vaixell de l’època tardoromana, un dels més importants de la Mediterrània.

198

Els arqueòlegs han trobat una moneda en el derelicte tardorromà de ses Fontanelles, a Palma, que permet confirmar que la nau va naufragar en el segle IV després de Crist. La moneda, de l’emperador Constantí que data de l’any 320 d.C., no rodava per la nau, estava situada en un lloc estratègic, a la carlinga, que és el forat on s’assenta el pal major de la nau, perquè, com han revelat, formava part d’un ritual. Aquesta important troballa permet determinar el que en arqueologia es coneix com un ‘terminus post quem‘, que significa “després del qual”. “Ara sabem segur que aquest vaixell ha de ser de l’any 320 o posterior”, explica l’investigador de l’ICREA i de la Universitat de Barcelona, Miquel Àngel Cau.

A principi d’aquest mes començaren les immersions per recollir dades i elaborar el pla de recat de la nau. Mai abans s’ha intentat extreure un vaixell romà sencer. El vaixell està a devers 60 metres de la vorera d’una zona molt poblada i a dos metres i mig de fondària. Des d’una plataforma pròxima s’ha instal·lat un sistema per xuclar l’arena de sobre les restes i, d’aquesta manera, els “ossos” han quedat totalment al descobert. Així, els arqueòlegs han pogut estudiar el fons marí i les fustes: pi i ullastre que fa 1.700 anys transportaven centenars d’àmfores amb oli, vi i salsa de peix des de Cartagena.

Cau explica que “ara sabem l’estat de l’estructura i com és el fons en què descansa” i això permetrà dissenyar la recuperació. Una feina que, explica el president del consell de Mallorca, Llorenç Galmés, no és senzilla i que ha aixecat “una gran expectació” a tot el món. Està prevista per a final d’enguany i després la tasca continuarà perquè les restes han de passar un procés de dessalinització d’un any i mig. De fet, des de la institució insular preveuen la fabricació d’un tanc d’aigua fer a posta, que s’ubicarà a les instal·lacions militars de Porto Pi.

Durant aquesta campanya arqueològica final i a pesar que la càrrega ja es va extreure fa dos anys, el derelicte de ses Fontanelles ha tornat a donar sorpreses, al forat del pal, a mode de ritus, s’hi havia dipositat una moneda encunyada devers l’any 320 a la ciutat croata de Siscia. Això, afegit a que la nau no presenta reparacions importants, ajuda a datar l’enfonsament a mitjan del segle IV i confirma les teories que es manejaven fins ara.

Notícies relacionades >

24/04/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT