X

L’incendi de Llutxent: 2.857 hectàrees cremades i 2.600 persones evacuades

L'Ajuntament de Gandia ha demanat al govern espanyol declarar d'emergència les zones afectades

08/08/2018

L’incendi de Llutxent: 2.857 hectàrees cremades i 2.600 persones evacuades

L’incendi forestal de Llutxent, a València, ja ha cremat 2.857 hectàrees de sis municipis, ha obligat a desallotjar a més de 2.600 persones i ha afectat prop d’uns 40 habitatges d’urbanitzacions de Gandia, encara que la Generalitat manté “un moderat optimisme” sobre la seva evolució.

Continuen actius els dos fronts de l’incendi, que es va iniciar dilluns passat, i avui dimecres horabaixa bufa el vent però la calor ja no és tan alta com la d’ahir dimarts i hi ha una càrrega d’humitat que fa pensar en un possible control del foc.

El director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat, José María Ángel, ha explicat a l’agència EFE que aquestes circumstàncies “ens fan pensar que podem anar a un llindar de domini sobre l’evolució del foc” i el seu “perimetratge”.

A la zona de l’incendi treballen 28 mitjans aeris i més de 700 persones entre forestals de la Generalitat, bombers dels consorcis provincials de València, Castelló i Alacant i del parc de València, així com membres de la Unitat Militar d’Emergències (UME).

Mentrestant, els veïns desallotjats esperen amb incertesa i nerviosisme a les zones de seguretat habilitades per la Guàrdia Civil poder tornar als habitatges per conèixer el seu estat.

Segons ha informat l’Ajuntament de Gandia en el seu compte de Twitter, els tècnics municipals han pogut accedir avui dimecres al dematí a alguna de les zones de Montepino, Montesol i els Cims per fer una primera valoració dels danys i han calculat que el foc ha afectat prop de 40 habitatges.

El Consistori ha habilitat dos punts de reallotjament, l’Espai Baladre i el Centre de Convivència de Corea, i ha instal·lat en el primer d’ells un punt per als veïns afectats per informar-los sobre la situació dels habitatges.

Així mateix, l’Ajuntament ha informat que ha posat en marxa una brigada de veterinaris que recorren la zona de l’incendi per recollir els animals.

A més, ha acordat per unanimitat dels grups municipals sol·licitar al Govern espanyol la declaració d’emergència de les zones afectades per l’incendi de Llutxent, així com ajudes econòmiques per danys i l’obertura de línies de préstecs preferencials subvencionades per l’ICO.

Aquesta declaració es demana per a la zona de Marxuquera Alta i les urbanitzacions de Montesol, Montepino, els Cims i l’Ermita i “a la resta de zones d’aquest municipi que resultin danyades” per l’incendi.

L’organització ecologista WWF ha considerat avui dimecres “urgent” canviar l’enfocament en la lluita contra els incendis i apostar per la prevenció per crear un paisatge menys vulnerable al foc, i Greenpeace ha reclamat una major planificació per evitar episodis d’emergència social davant els grans incendis forestals com el de Llutxent.

08/08/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT