La Guàrdia Civil investiga l'atac a set autobusos, d'una de les empreses concessionàries, que han patit danys amb diversos vidres romputs
Els treballadors protesten davant l'Estació Intermodal de Palma. Foto: Patricia Bauzà
455Els conductors dels autobusos del TIB de Mallorca, Menorca i Eivissa comencen aquest divendres una vaga de 24 hores per reclamar millores laborals i un increment salarial. Es tracta de prop d’un miler de treballadors a totes les Illes, que estan cridats a aturar pel fracàs de les negociacions amb les empreses concessionàries del servei públic de transport.
Atacs a autocars a Alcúdia
Segons la Conselleria d’Habitatge, Territori i Mobilitat s’han produït aldarulls importants a Alcúdia, a primera hora del matí, amb fins a set autobusos atacats amb els vidres romputs i un usuari que ha resultat ferit lleu. Alguns dels autobusos d’una de les empreses concessionàries del transport han rebut pedrades a l’inici de la ruta i han hagut de tornar a les cotxeres d’Alcúdia. Aquests atacs han afectat els serveis mínims programats, ja que aquests autobusos atacats no han pogut sortir a cobrir les rutes previstes per oferir el servei acordat.
L’empresa concessionària, propietària dels autobusos que han estat atacats, ha denunciat els fets a la Guàrdia Civil i una patrulla s’ha personat a les cotxeres per recollir la informació necessària per a la denúncia.
Un dels autocars atacats amb els vidres romputs. Foto: CAIB
Un dels autocars atacats amb els vidres romputs. Foto: CAIB
Un dels autocars atacats amb els vidres romputs. Foto: CAIB
Aquest divendres es fa una aturada de 24 hores i, si no s’arriba a cap acord, es repetirà dilluns i dimecres de la setmana vinent. El pròxim divendres, 25 de juliol, està previst l’inici d’una vaga indefinida.
Serveis mínims del 60%
S’han decretat uns serveis mínims del 60% i els horaris modificats ja s’han publicat al web del TIB. Tot i això, el representant del sindicat SATI, Juan Rodríguez, ha vaticinat un “seguiment massiu” per part dels treballadors. El sindicalista ha lamentat que hagi estat impossible acostar posicions amb les empreses, que han mantengut una actitud com si les mobilitzacions “no anassin amb elles”. Així, descartant pràcticament un “miracle d’última hora” que pugui desactivar les aturades i la vaga, ha considerat que l’única manera de solucionar el problema seria la intervenció del Govern.
Per la seva banda, la gerenta de la Federació Balear de Transports (FEBT), Petra Mut, ha lamentat la impossibilitat d’arribar a un acord, ja que les posicions entre ambdues parts, malgrat els prop de vuit mesos de negociació, continuen molt allunyades. Els treballadors pretenien aconseguir un increment salarial del 30% en un any, les empreses han posat damunt la taula un 3%. Mut ha negat que la desena d’empreses concessionàries no vulguin “dignificar la professió” i ha argumentat que, com que estan subjectes a les condicions de les licitacions públiques —que finalitzaran el 2030—, el marge de maniobra és relativament escàs.
Així ho determinen les anàlisis fetes amb una mostra d'ADN
30 anys cotitzats, 9 dins el sector, són els requisits