X

L’augment de població engreixa els ajuntaments: fins a set municipis tendran més regidors a partir del 28M

Alcúdia supera, per primera vegada, els 20.000 habitants i Calvià torna als 50.000: tots dos augmentaran en quatre regidors

13/04/2023

L’augment de població engreixa els ajuntaments: fins a set municipis tendran més regidors a partir del 28M

Maria Antònia Serra

El proper 28 de maig, a banda de les eleccions al Parlament i als consells insulars, els ciutadans de Balears hauran de triar un total de 945 regidors. Amb l’augment de població, que creix any rere any a les illes, hi ha ajuntaments que veuran augmentar també el nombre de representants. Alguns plens, com els d’Eivissa, Alcúdia i Calvià, hi arribaran a incorporar fins a 4 cadires més.

Per primera vegada, la sala de plens d’Alcúdia tendrà 21 regidors. Són 4  més que les anteriors legislatures. Al consistori, segons explica el batle Domingo Bonnín, han estat previsors i ja les han comanades a un fuster de Manacor.

Des del 2019, Alcúdia ja supera els 20 mil un habitants, el llindar que marca passar de 17 a 21 edils. A les anteriors eleccions, la referència era la dada de 2018 i, per tant, no arribava a aquesta xifra. Enguany, amb la revisió dels cens de 2022, fins a 7 municipis de Balears augmentaran els representants: a banda d’Alcúdia, són Eivissa, es Mercadal, ses Salines, Puigpunyent, Valldemossa i Calvià.

 

En el cas de Calvià, recuperen els 4 regidors que varen perdre el 2019. Segons explica la portaveu del consistori calvianer, Nati Francès, ha estat una situació excepcional: “Si l’1 de gener de l’any anterior tens menys de 50 mil residents, et quedes amb 21 regidors. Passi el que passi després”. De fet, a Calvià, l’any següent ja s’havia tornat a superar aquest xifra però durant els 4 anys de legislatura han fet feina amb una plenària més reduïda. En aquest sentit, Francès assegura que en un municipi com el seu, amb més de 50 mil habitants, tornar a tenir 25 regidors marca la diferència: “Tens el mateix municipi amb les mateixes zones, la mateixa feina… però menys personal per repartir aquesta feina. Si et puja el llindar, qui governa té més gent per gestionar”.

 

Però les xifres són les xifres: aquesta és la taula que fa servir la junta electoral per distribuir regidors en municipis de fins a 100 mil habitants. Des dels més grans, amb 25 regidors, fins als més petits, que no arriben als 251 residents i que just tenen 5 edils. Com a curiositat, Escorca, a Mallorca, n’és un. Fa 10 anys que el nombre d’empadronats no arriba als 250.

13/04/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris