societat

L’espera en la implantació dels sensors subcutanis indigna els pacients de diabetis

Es tracta d'una teconologia que permet el control de la malaltia i evita casos extrems d'hipoglucèmia


Indignació entre pacients amb diabetis a les Balears arran del retard del programa d’implantació de sensors subcutanis que controlen el nivell de glucosa. Es tracta d’una tecnologia que facilita als afectats un control més adequat de la malaltia i evita casos extrems d’hipoglucemia. Martí Ferriol -de 47 anys- pateix diabetis de l’anomenat tipus 1, el més greu de tots. Va debutar als 21. Ara fa mig any que espera a l’hospital de Son Espases.

S’estima que aquí a les Illes hi ha devers 65 mil persones diagnosticades amb diabetis, tres mil d’elles amb el tipus 1. El Servei de Salut admet demora en la col·locació dels sensors. El motiu? Els pacients han de rebre formació en el maneig del dispositiu i això, diu l’IB-Salut, precisa temps.

El servei de Salut espera implantar, enguany, aquests aparells d’alta tecnologia a devers 1.400 diabètics adults que s’han de fer més de sis controls, cada dia. Fins el juliol d’enguany se n’han col·locat més de 15.600 a uns 600 pacients. El personal d’infermeria expert en educació diebetològica és el que imparteix la formació als pacients. Són 10 infermeres. Una plantilla que cal reforçar, segons el subdirector de Cures del Servei de Salut.

En tot cas, la conselleria garanteix el subministrament. Les previsions inicials són l’adquisició de 26 sensors per cada pacient i any. El contracte del subministrament ascendeix al 1’8 milions d’euros per un any, prorrogable fins a quatre.

Ara bé, l’associació de Persones amb Diabetis de les Balears, ADIBA, critica la manca d’infermers especialitzats. Leticia Hevia, presidenta, assegura que pels infants només hi ha un professional a temps complet per les sessions formatives.

Des del mes de novembre fins ara, a gairebé un centenar d’infants diabètics s’els ha implantat el sensor. Avui dia, 15 menors estan pendents de rebre l’aparell. Està previst que aquest mes de setembre, el Servei de Salut convoqui una reunió amb tots els professionals implicats per accelerar el programa d’implantació dels dispositius.


Escolta aquí la notícia completa.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Silvia Cifre Bibiloni 07/09/2019

    Es diu DIABETIS tipus 1
    I no tipo U

    Mal documentats!

darrers sumaris


més contingut relacionat

Protesta a Cort pel desnonament de la família Szczesniak

A més de demanar la dimissió de Neus Truyol per la seva gestió han criticat l'actuació policial duita a terme

El GOB reclama la retirada dels sis quiosquets municipals de la Platja d’Alcúdia

L'Ajuntament ha rebut una nova concessió de part de la Demarcació de Costes d'acord amb un projecte de remodelació i...

La CAEB demana dos anys de moratòria per substituir els tendals de les terrasses de Palma

Des de l'Ajuntament de Palma s'afirma que els restauradors han tengut prou temps per adaptar-se a la norma i que...

Inca retirarà tots els contenidors de la zona rústica per evitar el ‘turisme de fems’

La mesura es farà efectiva en un termini màxim de dos mesos i té com a objectiu principal erradicar el...