ciència i tecnologia

L’INE ‘rastrejarà’ durant vuit dies tots els telèfons mòbils

Un acord amb Vodafone, Movistar i Orange els permetrà arreplegar dades sobre la mobilitat dels espanyols en dies laborals, en diumenge o en festius tan destacats com el dia de Nadal


L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha arribat a un acord amb Vodafone, Movistar i Orange per seguir la pista, durant vuit dies, als telèfons mòbils de tot l’Estat amb l’objectiu d’obtenir informació sobre la mobilitat dels espanyols, segons confirmen fonts de l’organisme.

Les dades telefòniques que facilitaran les operadores a l’INE seran completament anònimes i el ‘rastreig’ comprendrà aquests vuit dies: 18, 19, 20 i 21 novembre (tots ells dies laborables); 24 de novembre (diumenge); 25 de desembre (festiu); 20 de juliol, i 15 d’agost.

D’aquesta forma, es podrà obtenir informació sobre la mobilitat dels espanyols en dies de treball, en diumenge, en alguns moments de l’estiu i en un festiu tan destacat com el Dia de Nadal, quan moltes famílies es reuneixen per a celebrar aquesta festa.

Fonts de l’organisme han indicat a l’agència de notícies Europa Press que les dades que proporcionaran les operadores no són posicionals, és a dir, no consistiran a donar la posició dels telèfons mòbils, sinó en el recompte de terminals que hi hagi en un lloc a una hora determinada. D’aquesta manera, no s’entra en col·lisió amb la Llei de Protecció de Dades.

Amb aquestes aquestes dades es podrà, per exemple, saber on es desplaça la població per a treballar o a quines parts d’Espanya viatja quan s’agafa vacances, la qual cosa al seu torn proporciona informació sobre els transports i serveis públics que podrien millorar-se.

Segons publica aquest dilluns ‘El País‘, per a realitzar aquesta estadística, l’INE dividirà el territori nacional en 3.500 cel·les amb un mínim de 5.000 persones en cadascuna i durant els dies assenyalats es ‘rastrejaran’ els mòbils entre les dotze de la nit i les sis del matí per a establir el lloc de residència i entre les nou del matí i les sis de la tarda per a analitzar on es desplacen. Per a considerar-ho destinació quotidiana, el mòbil haurà de romandre en una mateixa zona almenys quatre hores en dos dels quatre dies.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

La UIB inaugura Ca ses Llúcies, el seu nou centre d’investigació

En tan sols 4 anys Ca ses Llúcies ha passat de ser un conjunt de runes als afores de la...

11.000 científics declaren l’emergència climàtica

França i la Xina demanen als països 100.000 milions de dòlars per a accions concretes

9 experts de la UIB signen el manifest dels 11.000 científics que declara l’emergència climàtica

Troben imprescindible un canvi de model de producció i consum per fer front al canvi climàtic

L’Arxiu del So i la Imatge de Mallorca compleix 20 anys

Dissabte se celebra el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual