X

Informe ambiental negatiu per al projecte de noves rutes a Son Sant Joan

Les noves maniobres d'enlairament i aterratge sobrevolarien vuit nuclis nous i 20 espais naturals

03/06/2020

Informe ambiental negatiu per al projecte de noves rutes a Son Sant Joan

10

El projecte de modificació de les maniobres d’enlairament i aterratge de l’aeroport de Palma ha rebut sengles informes negatius per part de la direcció general de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica i de la Comissió Balear de Medi Ambient. L’informe de la Direcció General d’Avaluació Ambiental s’ha publicat aquest dimecres al BOE.

https://www.boe.es/boe/dias/2020/06/03/pdfs/BOE-A-2020-5634.pdf

El projecte presentat l’any passat per ENAIRE pretén modificar bona part de les maniobres habituals d’enlairament i aterratge a l’aeroport de Palma. Els objectius, segons la documentació presentada per ENAIRE, són augmentar la seguretat dels vols, millorar la seva eficiència, reduir les emissions de gasos contaminants i adaptar-se a la normativa del Cel Únic Europeu.

Entre les principals modificacions, es proposa una nova ruta de sortida pel sud-est de Mallorca que sobrevolaria per primera vegada la Colònia de Sant Jordi, Son Carrió, la Costa dels Pins i la Costa de Canyamel a una altura d’entre 3.700 i 4.500 metres. Bona part de les rutes de sortida utilitzades actualment se suprimeixen o pateixen modificacions de traçat.

Pel que fa a les maniobres d’arribades, destaquen tres noves rutes: una des del nord que sobrevolaria el nucli de Betlem a 4.000 metres d’altura, una altra que entraria per Cala Gat a 1.600 metres i una tercera que, des de l’est, sobrevolaria Cala Murada i Campos a altures superiors als 1.700 metres fins arribar a Son Sant Joan.

ENAIRE considera que l’impacte acústic seria “similar” al de les actuals rutes, però la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental considera que no té en compte la concentració de vols en època estival ni en caps de setmana. També alerta sobre l’increment de la capacitat aèria que comporta el projecte.

Les noves rutes sobrevolen 17 espais inclosos a la Xarxa Natura 2000 i 3 espais protegits. La Comissió Balear de Medi Ambient creu que el projecte pot perjudicar diverses espècies de voltors, falcons i àguiles, entre d’altres espècies. Aquestes observacions, juntament amb altres sobre impacte acústic, capacitat de càrrega i contaminació atmosfèrica ha estat incorporades a l’informe de la direcció general d’Avaluació Ambiental, que conclou que el projecte “podria produir efectes adversos significatius sobre el medi ambient que no han estat suficientment estudiats ni avaluats”. Per aquest motiu, dictamina que se sotmeti a un procediment d’avaluació ambiental ordinari.

L’informe d’impacte ambiental també ha tingut aportacions de la conselleria de Transició Energètica, del GOB i de l’Associació de Veïns de Son Gual. Igualment s’ha consultat a 25 ajuntaments i al Consell Insular de Mallorca. D’aquests, només han respost els ajuntaments de Palma i de Son Servera, que no han detectat impactes ambientals significatius.

03/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT