X

La Conselleria disposarà de 4M€ del Ministeri per condicionar les aules escolars davant la calor

Els sindicats de professors denuncien que el protocol de la Conselleria d'Educació per fer front a les onades de calor és insuficient

13/09/2022

La Conselleria disposarà de 4M€ del Ministeri per condicionar les aules escolars davant la calor

Redacció

Els alumnes illencs han tornat a l’escola amb temperatures que en centres com l’IES Bendinat, a Calvià, van arribar aquest dilluns als 38 ºC. Alguns centres han recomanat als alumnes dur un ventall o un ventilador portàtil. Com que no hi ha avís per temperatures elevades de l’Agència Estatal de Meteorologia, la Conselleria d’Educació no ha activat, però, el protocol d’actuació que va passar als centres a principi de mes.

Es tracta d’un conjunt de recomanacions com ara mantenir-se hidratat, romandre el major temps possible en llocs frescos, a l’ombra o climatitzats, refrescar-se cada vegada que es necessiti i consultar un professional sanitari davant símptomes relacionats amb les altes temperatures. Per al nivell d’avís groc s’estableixen mesures generals, mentre que a partir del nivell taronja les mesures organitzatives s’amplien, són més específiques i es tenen en compte les activitats lectives, les complementàries i extraescolars i els serveis complementaris, com l’escola matinera, el menjador escolar i el transport escolar.


Algunes escoles suporten temperatures per damunt dels 35ºC a les aules

Resposta del sindicat STEI

Els sindicats de professors denuncien que el protocol de la Conselleria d’Educació per fer front a les onades de calor és insuficient en un context, a més, de centres docents no preparats per a fer classe amb temperatures, sense anar més lluny, com les d’aquests dies.

El portaveu de l’Ensenyament Públic al sindicat STEI, Lluís Segura, ha informat que a la Mesa d’Educació d’aquest dimarts, la Conselleria d’Educació ha anunciat que disposarà d’una partida de 4 milions d’euros del Ministeri d’Educació per millorar les condicions de les aules quant a temperatura, humitat i qualitat i renovació de l’aire. En les seves paraules, “per posar en marxa aires condicionats a les aules” lamenta que no entraran en funcionament “fins el maig o juny de l’any que ve”, després d’instal·lar-se durant el curs. “No arribam tard, arribam molt tard”, es queixa Segura, que lamenta que la Conselleria “no ha escoltat” la seva petició “de posar en marxa els mecanismes de l’administració” per tenir-ho a punt l’1 de setembre.

Certificar la calor davant Riscos Laborals

El sindicat STEI recomana als centres escolars que acudeixin al Departament de Riscos Laborals per certificar les elevades temperatures que, denuncien, es pateixen als centres. També reclama que es condicionin els centres amb més arbres per fer front al canvi climàtic.

Detall del protocol davant onades de calor a escoles i instituts que la Conselleria d’Educació va enviar als centres el primer de setembre:

– Amb caràcter general, cal evitar fer activitats en els espais més calorosos o a les hores més caloroses del dia, traslladant-les, si és possible, a altres espais o instal·lacions del centre docent que siguincmés oberts, frescos i amb ombra.

– Sempre que sigui possible, es promourà la ventilació natural que permeti la circulació d’aire i es prendran mesures per evitar la incidència directa del sol en les aules.

– S’haurà de facilitar que els alumnes i professionals del centre s’hidratin, i s’ha de facilitar que puguin beure aigua i líquids amb la freqüència necessària.

– Es recomanarà que utilitzin roba lleugera de materials que permetin la transpiració de la pell.

– Així mateix, a criteri dels equips directius, es poden organitzar diferents activitats en l’horari lectiu que s’ajustin a aquestes circumstàncies meteorològiques.

– S’ha d’evitar que els alumnes facin les activitats de més activitat física en les hores més caloroses del dia i procurar que es duguin a terme a l’ombra.

– En aquestes circumstàncies es prestarà especial atenció i cura als alumnes amb necessitats educatives especials, als alumnes amb malalties cròniques i als alumnes d’educació infantil.

– En la mateixa línia, tot el personal docent amb factors personals considerats d’alt risc davant la calor segons definició del Ministeri de Sanitat, extremarà les mesures indicades
anteriorment. En cas de dubte, poden contactar amb l’àrea mèdica del Servei de Prevenció de Riscos Laborals.

13/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris