X

Investigació pionera a Mallorca per evitar complicacions greus per infeccions

Roberto de la Rica i Marcio Borges colideren un projecte que detecta en qüestió de minuts si un pacient ingressat pot desenvolupar una sèpsia

17/04/2022

Investigació pionera a Mallorca per evitar complicacions greus per infeccions

12

El 25 % de les morts al món són a conseqüència de la sèpsia, una complicació derivada d’infeccions de tot tipus. Ara, una investigació de l’IDISBA liderada per Roberto de la Rica que es desenvolupa a Son Llàtzer i que és pionera a escala mundial, fa possible que es pugui detectar quan el pacient entra a Urgències. Això suposa un avenç revolucionari que permet minvar els efectes de l’afectació.

El coordinador del grup multidisciplinari de Sèpsia d’IDISBA, de la Rica, explica que “la sèpsia és una complicació que pot tenir seqüeles molt greus si no s’actua de manera molt ràpida”. És per això, comenta, que el seu equip agafa una mostra del pacient i li fan una prova que “detecta unes proteïnes que ens diu de manera precoç si hi ha sèpsia, de manera que podem tractar el pacient al més aviat possible i evitar les seqüeles a llarg termini”. L’objectiu és trobar aquestes proteïnes en 10 minuts i afirma que la prova és com “un test d’antígens de Covid”.

L’equip mèdic de Son Llàtzer troba fonamental aquest avenç perquè, segons explica l’adjunta del Servei d’Urgències de l’Hospital, Marilén Arellano, les coemplicacions respiratòries són les més comuns. Així que “es tracta d’establir una sèrie de mesures tant d’antibiòtics com de líquids per aturar l’evolució de la infecció que pot arribar a ser molt greu”. De fet, al món hi ha 70 milions de casos de sèpsia anuals i a Espanya, diu el també coordinador del grup multidiciplinari de sèpsia, Marcio Borges, la mortaldat per aquesta afectació és baixíssima.

Aquesta investigació i seguiment de la sèpsia és pioner en l’àmbit nacional i internacional.

17/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT