X

Investigadors de la UIB proposen acollir el centre de dades de la missió espacial LISA

L'Agència Espacial Europea dona llum verda a l'ambiciós projecte d'investigació d'ones gravitacionals

26/01/2024

Investigadors de la UIB proposen acollir el centre de dades de la missió espacial LISA

(Imatges: Max Planck Institute for Gravitational Physics (Albert Einstein Institute) / Milde Marketing Science Communication / Exozet Effects)

L’Agència Espacial Europea ja ha donat llum verda a la missió espacial LISA, en la qual investigadors de la UIB tindran un paper cabdal. Es tracta d’un projecte per detectar i analitzar les ones gravitacionals des de l’espai mateix. Això permet fer un bot quantitatiu i qualitatiu a l’hora de detectar aquests senyals que, fins ara, només s’havien pogut captar des de la Terra.

La missió consisteix en tres satèl·lits que orbitaran al voltant del sol formant un triangle. Estaran separats per 2,5 milions de quilòmetres entre si i es comunicaran per làser. Les ones gravitacionals que captin permetran resoldre incògnites i entendre millor com es va formar l’univers. “La física que es podrà fer serà emocionant”, reconeix la cap de l’equip GRAVITY de la UIB, Alícia Sintes.

El projecte ve de molt enrere, però és ara quan l’Agència Espacial Europea s’ha compromès a fer-lo realitat. Es posen en marxa els mecanismes per adjudicar la construcció dels equipaments necessaris, que començaran a fabricar-se l’any 2025. Però, amb tot plegat, caldrà tenir paciència. No es preveu llançar el coet Ariane 6 que contindrà els satèl·lits fins al 2037. Després, tardaran un any més a col·locar-se en l’òrbita desitjada. La vida útil del projecte serà d’un mínim de 5 anys.

Una vintena d’investigadors de la UIB formen part del projecte, entre el grup GRAVITY i el grup de Relativitat i Gravitació (tots ells membres de l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari de la UIB). Fan models i algoritmes per analitzar les dades recollides. Per això, proposen que la Universitat faci un pas endavant i s’animi a acollir el centre de dades que tindrà Espanya. “Són portes que s’obren en aquests moments”, adverteix Alicia Sintes. “Cal prendre decisions i fer compromisos”.

26/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris