X

Investigadors espanyols troben una nova diana terapèutica per a casos d’ull sec

És un problema que afecta a més de l'11% de la població

09/07/2018

Investigadors espanyols troben una nova diana terapèutica per a casos d’ull sec

13

L’ull sec és un dels motius principals de visita a les consultes d’Oftalmologia. Afecta a més de l’11% de la població espanyola. Els pacients amb aquesta condició solen experimentar molèsties, pesadesa i sensació de “sorra” als ulls. Aquests símptomes s’incrementen amb determinades activitats, com l’atenció a pantalles d’ordinador, la lectura, exposició al vent o a ambients secs.

Gràcies a un equip d’investigadors espanyols de la Fundació de Recerca de l’Institut Oftalmològic Fernández-Vega d’Oviedo, en col·laboració amb altres institucions, el tractament d’aquesta malaltia podria canviar i dirigir-se a dianes terapèutiques més específiques i eficaces.

Segons explica el doctor Jesús Merayo Lloves, director de l’Institut Universitari Fernández-Vega i investigador principal en aquesta patologia, en els últims anys la prevalença d’aquesta malaltia ha augmentat en el nostre mitjà. Hàbits com l’ús de pantalles de visualització de dades (especialment en joves), l’exposició a ambients tòxics (com el fum del tabac) o efectes secundaris de cirurgies, poden afavorir l’aparició de símptomes. També és freqüent trobar pacients amb ull sec en el context de malalties de la pell com la rosàcia i malalties autoimmunes com les reumàtiques o hipotiroïdisme.

Aquest expert ha subratllat que en general es tracta d’una dolència ben diagnosticada i tractada, encara que en ocasions es subestima el seu diagnòstic, ja que el pacient “està acostumat” a tenir símptomes i el professional sanitari en ocasions no té evidència que pugui ser greu.

El tractament consisteix en l’aplicació de mesures preventives per evitar els factors de risc, la lubrificació de la superfície ocular amb col·liris de llàgrimes artificials i mesures d’higiene de les parpelles. En ocasions s’empren medicaments antiinflamatoris, tant tòpics com sistèmics. “Per als casos més greus es poden necessitar col·liris regeneratius i medicació per via oral. Si s’aconsegueix fer un diagnòstic de la causa de la malaltia es tracta la patologia sistèmica”, ha indicat l’especialista.

En opinió del professor Luis Fernández-Vega, President de la Fundació de Recerca Oftalmològica (FIO), un dels reptes més importants en el marc de l’ull sec és l’educació sanitària “sobre un problema que afecta a milions de persones”. Aquesta educació ha d’estar dirigida no solament al pacient sinó també a tots els professionals sanitaris que es poden trobar amb aquesta malaltia. “Amb aquesta educació s’evitarien els factors de risc i es diagnosticaria la malaltia en etapes menys greus”, ha valorat.

 

L’origen de la malaltia, al descobert

El doctor Ignacio Alcalde, investigador d’aquesta patologia a la Fundació de Recerca Oftalmològica (FIO), ha recordat que l’origen de la malaltia és difícil de determinar, ja que els símptomes es presenten en ocasions a partir d’altres patologies com a condicions autoimmunes o lesions després d’una cirurgia. No obstant això, ha aclarit que l’envelliment sembla ser el factor principal i que més pes aporta, que es pot agreujar amb la condicionant del gènere (les dones són més proclius a desenvolupar la malaltia) o agents ambientals locals.

Els doctors Jesús Merayo i Ignacio Alcalde formen part de l’equip de recerca que ha aconseguit identificar un factor que es perfila com a desencadenant de la inestabilitat a la superfície ocular associada a l’ull sec. La seva recerca, desenvolupada en l’Institut Universitari Fernández-Vega d’Oviedo, ha estat publicada en la revista científica Journal of Comparative Neurology.

Les seves troballes poden suposar un autèntic canvi de paradigma a aquest camp, ja que identifiquen com a causa de la simptomatologia una alteració de la inervació de la còrnia, la qual cosa podria orientar el tractament a la prevenció buscant efectes neuroprotectors. A més, “els nostres resultats ofereixen una possibilitat molt interessant per pensar en un tractament dels símptomes en persones que ja pateixen la malaltia”, ha explicat el doctor Alcalde.

09/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT