X

Investiguen la combinació de peus i varietats de vinya més resistent a la xil·lela

Els científics de la Granja d'Agricultura han inoculat el bacteri a 36 varietats distintes per estudiar l'evolució del mal

06/08/2021

Investiguen la combinació de peus i varietats de vinya més resistent a la xil·lela

La conselleriad’Agricultura alberga un hivernacle de bioseguretat que és dels laboratoris de recerca de xil·lela més destacats d’Europa.
A dedins, els científics han inoculat el bacteri a 36 varietats distines de vinya, tant de les illes com de les emprades comercialment a la resta d’Europa.
La xilel·la afecta totes les varietats però no a la mateixa velocitat. Poden torbar-se a morir entre 3 i 8 anys. Per exemple, avança més aviat en ‘Tempranillo’ que en ‘Chardonnay’. A més, hi ha combinacions concretes de peu i varietat més resistents.

Però més que en seleccionar varietats, l’investigador Eduardo Moralejo posa l’accent a adaptar el cultiu i fer net d’herba pere evitar l’insecte trasmissor.

Un altre aspecte fonamental és la intervenció ràpida quan es detecta el mal. La investigadora Marina Montesinos ha col·laborat, precisament en la caracterització dels símptomes.

Les conclusions de la recerca d’aquest centre de Balears contribuiran a intervenir en les produccions d’Autràlia, Califòrnia i Sudàfrica.

06/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris