meteorologia

Iota, el 30è huracà d’una temporada de rècords

És la primera vegada que durant un mes de novembre 2 huracans aconsegueixen ser de categoria 3 o 4, els considerats potencialment perillosos


Iota és el 30è sistema tropical que rep nom aquesta temporada.

Eta i Theta arriben aquest dies desfets a la costa atlàntica d’Europa mentre Iota s’intensifica al sud del mar Carib i emprèn camí darrere els passos d’Eta.

La del 2020 és una temporada que dia rere dia supera rècords. És la primera vegada que durant un mes de novembre 2 huracans aconsegueixen ser de categoria 3 o 4, els considerats potencialment perillosos.

Ara Iota, amb una intensificació molt ràpida, ja és considerat un huracà molt perillós, de categoria 4 amb vent sostingut de 205 km/h, maror ciclònica molt alta i precipitacions torrencials. El nord-est de Nicaragua i l’est d’Hondures rebran els efectes de Iota les properes hores, es mou cap a l’est a 17 km/h després d’haver passat per damunt Providencia (Colòmbia).

La previsió del Centre Nacional d’Huracans indica que s’acumularan entre 200 i 400 mm de precipitació i que la maror ciclònica elevarà el nivell de la mar entre 3 i 5 metres d’altura. A més el vent arribarà a 250 km/h.

L’NHC té en vigilància un altre centre de baixes pressions que es podria convertir en Kappa, seria els 31è sistema tropical amb nom de 2020.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les ratxes de vent arriben als 122 kilòmetres per hora a Menorca

El port de Ciutadella roman tancat des de la mitjanit

Cap de setmana de molt de vent i mala mar

Hortense és el nom de la propera borrasca que marcarà el temps dels dies que venen

Setmana de temps estable i màximes de fins a 19 graus

Allò més significatiu serà el gir de vent a component sud

Cap de setmana de temps per a tots els gustos

Després d’haver passat els primers dies assolellats de l’any, tornen els niguls