meteorologia

Iota, el 30è huracà d’una temporada de rècords

És la primera vegada que durant un mes de novembre 2 huracans aconsegueixen ser de categoria 3 o 4, els considerats potencialment perillosos


Iota és el 30è sistema tropical que rep nom aquesta temporada.

Eta i Theta arriben aquest dies desfets a la costa atlàntica d’Europa mentre Iota s’intensifica al sud del mar Carib i emprèn camí darrere els passos d’Eta.

La del 2020 és una temporada que dia rere dia supera rècords. És la primera vegada que durant un mes de novembre 2 huracans aconsegueixen ser de categoria 3 o 4, els considerats potencialment perillosos.

Ara Iota, amb una intensificació molt ràpida, ja és considerat un huracà molt perillós, de categoria 4 amb vent sostingut de 205 km/h, maror ciclònica molt alta i precipitacions torrencials. El nord-est de Nicaragua i l’est d’Hondures rebran els efectes de Iota les properes hores, es mou cap a l’est a 17 km/h després d’haver passat per damunt Providencia (Colòmbia).

La previsió del Centre Nacional d’Huracans indica que s’acumularan entre 200 i 400 mm de precipitació i que la maror ciclònica elevarà el nivell de la mar entre 3 i 5 metres d’altura. A més el vent arribarà a 250 km/h.

L’NHC té en vigilància un altre centre de baixes pressions que es podria convertir en Kappa, seria els 31è sistema tropical amb nom de 2020.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La previsió de la setmana: Març comença amb niguls i pols

Les temperatures continuaran frenades, amb màximes d'uns 15ºC-17ºC, enfora dels 20ºC que assolírem gran part de la setmana passada

La previsió per a aquest pont: temps anticiclònic i màximes de 18 °C

El març començarà amb presència de cels més tapats, per mor d’un petit embossament d’aire fred

La pols sahariana envaeix les Illes Balears

A partir de dimarts la temperatura mínima davallarà una mica a Mallorca i a les Pitiüses

La caiguda de les emissions durant la pandèmia augmenta encara més la temperatura del planeta

Els aerosols són un dels principals reptes per determinar l’abast real del canvi climàtic