L'arquitecta i investigadora defensa que "només amb la participació social, es combaten les actituds perverses"
Imatge d'arxiu.
20Només amb la participació de la societat es poden evitar “actituds perverses” a l’hora d’emprendre la transformació d’una ciutat, segons ha explicat l’aquitecta i investigadora Itziar González. El parer de l’arquitecta és que “el concepte de corrupció democràtica fa referència a les llacunes legals de la normativa”. “Moltes de vegades s’aprofiten per afavorir l’interès privat en lloc de l’interès general”, diu Gonzàlez, autora de l’estudi Cooperació ciutadana i prevenció de la corrupció en l’urbanisme. La investigadora ha fet aquestes declaracions avui a l’Informatiu Matí d’Ib3 Ràdio.
Segons la investigadora, això demostra “una feblesa del sistema” i reclama la “participació ciutadana” com a peça clau per evitar-ho: “El més eficaç és no esperar al període d’al·legacions, sinó definir a priori, entre tots, quin és l’interès general del projecte. L’arquitecta es fa aquesta pregunta: ” Qui, o què, mou la transformació”. En relació amb això, reclama que les plusvàlues urbanístiques que es generen al voltant de la millora d’un carrer, per exemple, retornin a la societat: “El que no pot ser és que amb diners públics s’estigui manllevant una ciutat i desplaçant la gent que hi viu”.
Projecte de reforma del carrer de Nuredduna
Sobre el projecte de reforma del carrer de Nuredduna, impulsat pel batle de Palma, José Hila, González ha donat suport a la plataforma Pere Garau, molt més que Nuredduna. Insisteix en que “hi ha una oportunitat per repensar-ho, intuïm que es necessita una discussió tècnica més afinada. Ens preocupa una fragmentació de la qualitat del barri, perquè aquesta part de Palma hauria de créixer de manera coherent i uniforme”.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu