X

Ja és oficial: el 12 de setembre serà la Diada de Mallorca

El ple del Consell de Mallorca ha aprovat el canvi de data amb els vots a favor del PP i Vox. El PSIB, MÉS per Mallorca i El Pi hi han votat en contra

14/12/2023

Ja és oficial: el 12 de setembre serà la Diada de Mallorca

Imatge del Ple del Consell de Mallorca aquest dijous. / Europa Press.

52

El ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous el canvi de data de la Diada de Mallorca al 12 de setembre amb els vots a favor del PP i Vox i amb els vots en contra del PSIB, MÉS per Mallorca i El Pi. El conseller de Presidència, Antoni Fuster, ha explicat que la justificació del canvi de data fa referència a la successió de Jaume II, que es va produir el 12 de setembre de 1276, quan aquest va confirmar la ‘Carta de Franquesa’, tot constituint l’inici del Regne de Mallorca. Així mateix, ha subratllat que també respon a un compromís electoral i al compliment d’un dels punts de l’acord entre el PP i Vox que “fa possible una sòlida i estable” governabilitat. En aquesta línia, Fuster ha indicat que el Consell ha consultat el canvi de data als 53 municipis de l’Illa i que 28 “de diferents colors polítics” s’hi han mostrat a favor, un ha demanat més informació i un altre s’hi ha mostrat en contra.

D’altra banda, ha esmentat tres informes d’historiadors que avalen el canvi de data. En concret, els estudis assenyalen que el 12 de setembre de 1276 “es confirmen els drets i llibertats del Regne de Mallorca” i que el dia 31 de desembre “és la celebració que capitaneja la ciutat de Palma, sense tenir cap sentit celebrar les dues dates alhora”. A més, un dels informes indica que el 31 de desembre “la gent està més pendent de Cap d’Any”. La proposta del canvi de data ha rebut el suport del conseller de Vox David Gil, qui ha defensat que “no és un acte d’arbitrarietat política” i que prové de “la majoria de la població mallorquina a través dels seus ajuntaments”.

Igualment, Gil ha explicat que per a Vox celebrar la Diada el 12 de setembre “no implica només recordar el passat, sinó pacificar el present i projectar el futur”. En aquesta línia, ha criticat “la manipulació de la història amb finalitats ideològiques” per part dels grups de l’oposició que rebutgen la proposta.

L’oposició considera els arguments “no rigorosos”

El portaveu d’El Pi, Antoni Salas, ha considerat que les dues dates, 31 de desembre i 12 de setembre, “són molt importants” i que des de la seva formació no qüestionen la importància de la data, sinó les maneres. Amb tot, ha mostrat el seu desacord en “com s’ha fet”. En aquest sentit, ha demanat la creació d’una comissió d’experts amb entitats, associacions i la Universitat de les Illes Balears, i que es repeteixi la consulta als ajuntaments perquè “28 municipis de 53 no és un consens”.

Per part seva, el portaveu de MÉS per Mallorca, Jaume Alzamora, ha qualificat el canvi de data de “nyap” i ha fet referència als tres informes tècnics com “tres simples articles d’opinió”, de manera que el canvi “només es justifica com una decisió política”. Quant a la participació dels ajuntaments, ha afegit que ha estat “una participació ni reglada ni transparent”. Finalment, Alzamora ha criticat “l’obsessió personal per recuperar temps passats” del president insular, Llorenç Galmés, i ha demanat que es retiri el punt de l’ordre del dia.

En aquesta línia, el conseller socialista Javier de Juan ha compartit que els arguments per al canvi són “molt dolents i mal treballats”. El representant del PSIB ha mostrat el seu desacord amb la consulta als ajuntaments “majoritàriament governats pel PP” i que “ni s’han dignat a aportar la proposta als plens municipals per debatre-la amb la resta de grups polítics”.

En resposta a les intervencions de l’oposició, el conseller de Presidència, Antoni Fuster, ha defensat el procés participatiu com a “impecable” i ha assegurat que l’equip de govern vol “una Diada que estigui per sobre de colors polítics” i que sigui “un punt de trobada entre tots els ciutadans”.

Abans de la votació en el ple han intervingut membres de l’Obra Cultural Balear i de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, dues entitats que han defensat la data del 31 de desembre com el dia que va néixer Mallorca. En aquest sentit, han considerat que el canvi de data al 12 de setembre és una “substitució” i una “data postissa”.

14/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT