Som a punt d’arribar al dia de Sant Bernat i ja se sap que si Santa Margalida l’encèn, Sant Bernat l’apaga. Fa unes setmanes ens referíem a aquesta dita que, de manera tradicional, situa la canícula entre el 20 de juliol i el 20 d’agost. Si és, en definitiva, l’encarregat de fer fer minvar la calor estiuenca i tancar el període canicular.
Certament hi ha motius climatològics que donen suport a la dita. La segona quinzena d’agost sol ser, estadísticament, menys càlida (i més plujosa) que la primera i, entorn de Sant Bernat, hi ha el punt d’inflexió. En general a Balears la temperatura mitjana de setembre és de 2 a 3ºC (segons la zona) més baixa que a l’agost, que és estadísticament el mes més càlid.
En aquesta època de l’any les hores de sol són ja sensiblement inferiors a les de l’inici de l’estiu. Per Sant Bernat el dia s’ha acurçat gairebé una hora i mitja respecte el 21 de juny, dia del solstici i de més hores de sol. L’altitud del sol sobre l’horitzó a migdia també és inferior i els rajos incideixen sobre la superfície en un angle menor, 63º el 20 d’agost que contrasten amb els 74º del 21 de juny.
Ara bé, confiar en l’estadística i Sant Bernat és arriscat. Tradició i estadística no són mètodes fiables de previsió. Exemples de calorades passat s’han Bernat n’hi ha moltes. Principalment en època recent, com la de 2010 quan el 28 d’agost s’assolia la temperatura més alta registrada mai a l’illa d’Eivissa: 42,2ºC a Sant Joan de Labritja. La variabilitat interanual, molt acusada en climes mediterranis, pot fer canviar notablement les condicions atmosfèriques d’un any a un altre. Si un any plou el 20 d’agost no vol dir que cada any plogui aquest dia en concret. Tampoc convé obviar el fet que les condicions climàtiques actuals són diferents a les que hi havia quan es consolidà la tradició popular. Amb estius més llargs i canícules més intenses que fa unes dècades, dites com la de Per Sant Bernat, es Jac cordat poden semblar avui dia fins i tot exagerades. Per Sant Bernat, tapa-li es cap o la variant Per Sant bernat, tapa’t es cap ens recorden que potser en altre temps sí era necessària una gorra a final d’estiu i que, o bé Sant bernat s’agafa vacances, o vivim en un escenari un tant diferent.
Però, i enguany? Executarà St. Bernat la seva missió i refrescarà? La resposta depèn de la durada de la refrescada. Si el que cercam és alleugerir la calor humida que tenim aquests dies sembla que sí. Aquest cap de setmana el vent de nord farà baixar els termòmetres entre 4 i 6ºC respecte les màximes actuals. Ara bé, si el que ens demanam és si aquesta serà la refrescada “definitiva” que tanqui l’estiu de 2017 i doni pas a unes condicions més de tardor, la resposta és clarament negativa. Queda molt d’estiu encara i no, no ha acabat de fer calor. De fet, si hem de fer cas a la previsió a llarg termini hauríem d’esperar calor i basca aquest final d’agost. La refrescada de Sant Bernat serà només transitòria.