El món a penes ha necessitat dotze anys per passar de 7.000 a 8.000 milions, però l'increment demogràfic està alentint-se amb claredat des de fa dècades
Imatge d'arxiu. / SHUTTERSTOCK
132Segons les estimacions de l’ONU, el món ha arribat aquest dimarts als 8.000 milions d’habitants, una xifra resultat del vertiginós creixement de la població durant el darrer segle gràcies, sobretot, a l’augment de l’esperança de vida. La població mundial, que va tardar fins a l’any 1800 a aconseguir els 1.000 milions i que fa cent anys no arribava encara als 2.000 milions, continua aconseguint fites a gran velocitat.
L’ONU ha triat aquest dia, 15 de novembre, com a data simbòlica per marcar que el planeta ha arribat a aquesta xifra de població. Una data que pel seu secretari general, António Guterres, mereix una reflexió sobre l’estat actual del món i les crisis per les quals travessa. I entre aquestes crisis, assenyala Guterres en un comunicat, n’hi ha “una que no sol ser titular dels mitjans de comunicació: la cobdícia. Vivim un moment difícil, però no exempt d’esperança”.
“A mitjan novembre, la població mundial aconseguirà la xifra de vuit mil milions de persones, la qual cosa dona testimoniatge dels avanços científics i les millores que es van aconseguir en matèria de nutrició, salut pública i sanejament. No obstant això, a mesura que augmenta la família humana, també es torna més dividida“, afegeix Guterres.
Milers de milions de persones tenen greus dificultats; centenars de milions passen fam. Hi ha quantitats sense precedents de persones en trànsit, a la recerca d’oportunitats i tractant de superar deutes i penúries, guerres i desastres climàtics, precisa.
I tret que reduïm l’enorme abisme entre els que tenen i els que no tenen, estem aplanant el camí cap a un món amb vuit mil milions d’habitants dominat per tensions i desconfiança, crisi i conflicte, prediu el responsable de l’ONU en un extens article.
El món a penes ha necessitat dotze anys per passar de 7.000 a 8.000 milions, però l’increment demogràfic està alentint-se amb claredat des de fa dècades: la taxa de creixement anual va tocar sostre en 1964, quan va arribar al 2,2%, i no ha deixat de reduir-se fins a situar-se per sota de l’1%.
Segons els càlculs de Nacions Unides, faran falta almanco quinze anys perquè el món sumi els pròxims 1.000 milions d’habitants.
L’organització preveu que el món tingui uns 9.700 milions de persones per al 2050 i que arribi als 10.400 milions durant la dècada de 2080, per després mantenir-se en aquest nivell almanco fins l’any 2100.
Avui, el creixement de la població es concentra en un grapat de països, perquè més de la meitat de l’increment de població que s’espera entre ara i el 2050 es registrarà només en vuit: la República Democràtica del Congo, Egipte, Etiòpia, l’Índia, Nigèria, el Pakistan, Filipines i Tanzània.
Mentrestant, s’espera que entre 2022 i 2050 la població de 61 països o àrees es redueixi almanco un 1% per la baixa natalitat i, en alguns casos, l’alta emigració.
Per a l’ONU, la fita dels 8.000 milions és un moment a celebrar, perquè és reflex d’un món amb majors esperances de vida, menys morts maternes i infantils i sistemes de salut cada vegada més efectius.
“Sé que aquest moment pot no ser celebrat per tots. Alguns expressen la preocupació que el nostre món està superpoblat, amb massa gent, i que no hi ha recursos suficients per sustentar les seves vides. Jo soc aquí per dir clarament que el mer nombre de vides humanes no és motiu per a la por“, explicava el mes passat en una trobada amb periodistes Natalia Kanem, la directora executiva del Fons de Població de l’ONU (UNFPA).
Nacions Unides insisteix que no hi ha motius per a l'”alarmisme” demogràfic i recorda que la millor manera de frenar el creixement de la població és fomentar el desenvolupament, especialment per a les dones.
Les dades mostren que als països més avançats la taxa de fertilitat tendeix a caure i, per exemple avui un 60% de la població mundial viu en llocs on la taxa de fertilitat està per sota del nivell de reemplaçament, mentre que són els països menys desenvolupats els que continuen veient un creixement meteòric de la població.
Actualment, la Xina és el país més poblat del món, però es preveu que per al 2023 sigui ja superat per l’Índia, com apunten les projeccions des de fa anys.
Els dos gegants asiàtics tenen cadascun més de 1.400 milions d’habitants i són amb molta diferència les majors potències en termes demogràfics.
Els Estats Units és el tercer país amb més habitants del món, amb uns 337 milions, seguit d’Indonèsia (275 milions), el Pakistan (234 milions) i Nigèria (216 milions).
Damián, l’habitant 8.000 milions del planeta
Personal mèdic cuida avui Damián, nascut a la maternitat de l’Altagracia, a Santo Domingo (República Dominicana). Damián ha generat gran expectació a República Dominicana per ser el nadó que, simbòlicament, representa el primer a néixer al país com la seva aportació al comptatge mundial de 8.000 milions de persones. Segons les estimacions de l’ONU, el món ha aconseguit aquest dimarts els 8.000 milions d’habitants.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular