El portaveu de l'entitat Terraferida considera "insuficient" els canvis, però sí que "posa ordre"
Terraferida considera "insuficient" el nou Pla Territorial de Mallorca
10“És una limitació molt tímida, només s’actualitza una mica el Pla Territorial; no és suficient”. Així carrega contra el nou Pla Territorial de Mallorca el portaveu de la plataforma Terraferida, Jaume Adrover. Ho ha dit en una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, en què ha admès que els canvis serviran per “posar un poc d’ordre en els falsos urbans”, però que “no toca el gran tema tabú: el sòl rústic”. És la tercera modificació que s’introdueix al projecte i permet protegir quasi 1.200 hectàrees urbanitzables. Per a Adrover, la mesura més important i directa “perquè la qualitat de vida de la gent de Mallorca es pugui mantenir una mica és desclassificar sòl”.
El representant de l’entitat ecologista considera que “hem de ser més ambiciosos”. El nou pla, segons Adrover, no evita que la situació segueixi gairebé com fins ara: “Això de poder construir desenes de milers d’habitatges dispersos és una barbaritat”. Les conseqüències són clares per a Terraferida, suposarà posar fi al “paisatge, augmentar la mobilitat, desplaçar l’agricultura, consumir recursos i territori…”.
Limitació dels creuers
Adrover també ha parlat durant l’entrevista sobre l’acord entre el Govern i les navilieres per reduir a tres el nombre de creuers que poden arribar al port de Palma cada dia. Terraferida creu que només s’hauria de permetre atracar una embarcació diària. “Aquesta regulació no suposarà cap canvi substancial en l’arribada de creuers i persones; sempre hem demanat que sigui un com a màxim, perquè cada vegada són més grossos”, ha indicat Adrover, que ha qualificat l’acord de “decebedor” i recorda que, de moment, el pacte no és vinculant.
El portaveu de Terraferida ha assegurat que l’increment de la mida dels vaixells fa que “tot i que hi hagi manco creuers, cada vegada l’impacte és major”. Entre els problemes que destaca del turisme de creuers hi ha la massificació del nucli antic de Palma, la generació de residus, les molèsties… “Si hi ha un turisme prescindible i indesitjable a les Balears ara mateix, és el dels creuers”, ha dit Adrover.
A partir d’ara, creu que les entitats han de cercar un altre camí, perquè “el Govern és un interlocutor que no funciona”. En aquest sentit, Adrover ha criticat que els representants de l’executiu viatgin a Alemanya per negociar amb les navilieres, però que “ignori” les entitats “que tenen a dos carrers”. És per això que les diferents plataformes contràries als megacreuers es reuniran aquests dies per estudiar prendre altres mesures: “Llegirem la lletra petita de l’acord; hem de cercar una altra manera de convèncer el Govern”.
Escolta l’entrevista d’IB3 Ràdio
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu