Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

IB3 Cultura

Jaume-Bernat Adrover descobreix les viatgeres a Mallorca

L'investigador treu a la llum 16 aventureres, que a la vegada eren arqueòlogues, fotògrafes, pintores, historiadores o periodistes

Jaume-Bernat+Adrover+descobreix+les+viatgeres+a+Mallorca

L’investigador Jaume-Bernat Adrover acaba de publicar Dones viatgeres a Mallorca (segles XIX-XX). Del silenci a la descoberta, de la mà de l’editorial Lleonard Muntaner. Un projecte que neix amb una investigació a Barcelona, l’any 2017, sobre la primera imatge romàntica de Mallorca.

“Durant aquella època varen venir moltes autores de llibres de viatge”, explica Adrover. Totes tenen un perfil similar, ja que totes descobreixen l’illa a través de l’escriptora George Sand i la seva obra Un hivern a Mallorca (1841), probablement l’únic nom que ha perdurat en el temps.

Però Adrover treu a la llum 16 aventureres més, que a la vegada foren arqueòlogues, fotògrafes, pintores, historiadores i periodistes. “Tenien una mirada molt diversa de Mallorca perquè eren de llocs molt diversos, fins i tot n’hi ha que descriuen llegendes populars”, afegeix. En els seus textos analitzen fets quotidians dels mallorquins, dels pagesos.

Així, no només aporten una visió descriptiva, sinó també documental. “Ens permet saber com era la Mallorca preturística, i elles eren conscients que era un moment a punt d’esdevenir-se”, conclou.

A Dones Viatgeres a Mallorca (s. XIX-XX). Del silenci a la descoberta, s’identifiquen els noms reals d’aquestes setze pioneres que varen visitar Mallorca entre els anys 1838-1936. A més, posa a l’abast de tothom les seves biografies apassionants, com la de la princesa Marie de Behen, que era pintora i fotògrafa; l’americana Nina Larrey, qui salvà milers de vides durant la Primera Guerra Mundial, i la musicòloga Bessie D. Beckett.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

El cas d’en Yor D, un DJ invident a les discoteques i ràdios d’Eivissa

Ha punxat a inauguracions de discoteques com Es Paradís

Tradició, hípica i activitats infantils i esportives el primer de març a Eivissa

També hi ha programats el V Festival de Curts de Balears i una fira artesana a Vila

Temps de betlems a Dalt Vila

Visitam els pessebres de la Catedral i el d'uns coneguts vesins de Dalt Vila

El canari Alejandro Robaina exposa a Formentera la seva obra inspirada en les cambreres de pisos

L'exposició es podrà visitar fins al 3 de desembre a la sala de mostres de l'Ajuntament Vell