X

Matas condemnat a tornar l’1,2 milions d’€ que va pagar a Calatrava per l’òpera

L'expresident eludeix els 4 anys de presó que demanava la Fiscalia en el cas Òpera

25/10/2017

Matas condemnat a tornar l’1,2 milions d’€ que va pagar a Calatrava per l’òpera

A la foto, l'expresident Jaume Matas en una imatge d'arxiu.

Jaume Matas haurà de pagar 1.200.000 euros a la comunitat autònoma pel cas Òpera. La sentència de l’Audiència de Palma, coneguda avui, considera provat que l’expresident va cometre un delicte de prevaricació, pel qual el condemnen a 7 anys d’inhablilitació.

L’Audiència Provincial considera provat que l’expresident del Govern va encarregar el projecte de l’òpera de Palma per afavorir la seva reelecció com a president. Segons la sentència, Matas volia obtenir un benefici electoral propi, aliè al bé comú i als interessos de la Comunitat. Per aconseguir-ho, diu l’Audiència, es va reunir amb l’arquitecte Santiago Calatrava per comanar-li aquest projecte. Ho va fer, diu la sentència, sense els informes preceptius i a una zona que ni era propietat del Govern.

Matas va acordar amb Calatrava la xifra d’1.200.000 euros per l’avantprojecte, un vídeo i dues maquetes de l’òpera. Després, continua la sentència, es varen fer una sèrie de actuacions per donar una aparença de normalitat al contracte i per no haver de convocar un concurs públic. Això va ser possible, segons la sentència, amb una sèrie d’irregularitats i pressionant personal del govern perquè signessin els documents necessaris.

Finalment, Calatrava va fer la feina que li havien encomanat. Un material que es va quedar l’arquitecte i que no es va poder presentar als mitjans en un acte previst 20 dies abans de les eleccions del 2007. La Junta electoral va suspendre l’esdeveniment després d’una denúncia del PSIB. Ara, l’Audiència de Palma considera que Matas ha comès un delicte de prevaricació i el condemna a set anys d’inhabilitació.

L’expresident també haurà de tornar al Govern  l’1.200.000 euros que es pagaren a Calatrava. Matas, però, eludeix els 4 anys de presó que demanava la Fiscalia, en ser absolt del delicte de tràfic d’influències. L’Audiència considera que l’expresident no va actuar per obtenir un benefici econòmic per a si mateix. La sentència es pot recórrer.

25/10/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris