X

Joan Tomàs Martínez: “Darrere qualsevol distopia sempre hi ha una utopia”

El darrer poemari del poeta palmesà ha guanyat el Premi Jocs Florals de Barcelona

13/12/2023

Joan Tomàs Martínez: “Darrere qualsevol distopia sempre hi ha una utopia”

‘Fosca Negra’ és el darrer poemari del poeta palmesà Joan Tomàs Martínez, amb què va guanyar el Premi Jocs Florals de Barcelona. Un llibre que, amb només tres mesos, ja té una segona edició. Joan Tomàs grata en les ombres i en el revers de la distopia. Planteja que present i passat són les cares d’una mateixa moneda.

“I tot el que abans era sols fou anomenat”. Són els primers versos de ‘Fosca Negra’, l’últim llibre de Martínez. En el poema pòrtic que l’enceta, el poeta parla de l’essència de l’escriptura. “Que les coses ja hi són i que el verb l’únic que fa és anomenar-les, fa una enumeració. I en aquest esforç per descriure el context, l’entorn, és on neix la literatura. Però l’esforç de qui escriu està precisament a ampliar els límits de la realitat i crear una realitat més complexa, més àmplia de la que ja existeix”, explica.

“Però dins el foc, dins la refulgència única del deliri, la nit era closa i la fosca negra”. Alguns han qualificat el poemari de Joan Tomàs Martínez de distòpic. Un qualificatiu del qual ell mateix defuig.

“La distopia tendeix a una síndrome segons la qual no hi ha res a fer, està tot perdut, a una síndrome de renúncia, no ja en el progrés, sinó fins i tot en la idea del nostre futur com a espècie. I jo crec que ben bé no és així, sinó que darrere qualsevol distopia sempre hi ha una utopia”, diu el poeta. “Hauríem de desfer corretjam i mortalla i tota brida ferma que ens escantella l’os”, assegura, així mateix. “Però quines són les brides, allò que limita l’ofici del poeta?”, afegeix.

“Del poeta no ho sé, de l’ésser humà supòs que el judici constant cap a nosaltres mateixos i els altres. La necessitat de voler controlar les coses. La necessitat que els processos naturals no segueixen el seu curs sinó valors de domesticar. I aquesta ansietat constant per tenir totes les coses controlades que, tanmateix, no es pot”, conclou.

13/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris