X

Joan Veny i Clar, 90 anys emocionant-se per l’arrel de les paraules i la varietat dels dialectes catalans

El catedràdit de la Universitat de Barcelona i membre de l'Institut d'Estudis Catalans torna a Campos per presentar les seves memòries

27/08/2022

Joan Veny i Clar, 90 anys emocionant-se per l’arrel de les paraules i la varietat dels dialectes catalans

Feia tres anys que el catedràtic de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans Joan Veny i Clar no venia a Campos. Just quan ha fet 90 anys, però, ha tornat al poble que el va veure néixer, per presentar les seves ‘Memòries d’un filòleg norantí’. En aquesta obra, publicada per Lleonard Muntaner, Veny fa un repàs a la seva trajectòria professional i també vital.

“He fruït estudiant les paraules, el seu origen, la seva evolució fonètica i semàntica. M’emociona quan trob una paraula nova, m’emocion de veure un arcaisme que és vivent, per exemple, a Sineu”, explica l’especialista en dialectologia catalana, des del corral de ca seva, al poble del Migjorn de Mallorca.

Segons explica en aquestes memòries, l’interès per la llengua es va despertar de ben jove, quan feia un estudi històric sobre els oratoris de Sant Joan de la Font Santa i de Sant Blai. “Vaig descobrir que els meus avantpassats, a més de parlar la seva llengua, als segles XV i XVI, també l’escrivien. I això va ser també per a mi una novetat i un impacte extraordinari. Estàvem a l’època del franquisme, la llengua catalana estava prohibida“, comenta el filòleg.

Per excel·lir en la investigació, segons Veny just hi ha una manera: “El lema de la meva vida ha estat el treball. Ara, el cansament a causa de l’edat s’imposa, no puc treballar durant tantes d’hores seguides, però a les set del matí ja m’hi pos, després he de descansar, vaig a comprar el diari…”, explica el catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona.

Fa anys que el col·legi públic de Campos du el nom de Joan Veny i Clar. El filòleg sempre ho ha fet saber, que és campaner. “Jo he mantingut aquesta relació sentimental amb el meu poble d’una manera constant. Per això, aquests darrers tres anys d’abscència de Campos m’han marcat de manera molt profunda“, diu.

27/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris