societat

Joana Molinas relata la violació i els abusos sexuals que va patir com a menor tutelada

La dona assegura que l'explotació sexual de menors tutelats a les Illes existeix des de fa més de 30 anys


A continuació, us acostam el testimoni de na Joana, víctima de violació i abusos quan era nina. Va estar ingressada en un centre de protecció de Palma als anys 90 i assegura que l’explotació sexual de menors tutelats a les Illes existeix des de fa més de 30 anys. Na Joana va ser violada per primera vegada amb 9 anys. Ara, amb 41 anys, ho conta per primera vegada davant una càmera.

“El seu padrí ens tanca en una habitació i tenc clavada la sensació de pànic que vaig sentir en aquell moment perquè un adult mos tanca en clau”, declara na Joana.

Nom Joana Molinas. Amb només nou anys va ser violada en un pis, molt a prop d’on ara viu, a Can Picafort, per un veïnat d’uns seixanta anys. Era el padrí d’una amiga seva. “Li donen doblers a ella, ens va desvestir, em va tirar damunt el llit i em va violar amb nou anys.

Arran d’aquest fet, la seva vida canvia radicalment i comencen els problemes.”Arran d’això jo vaig començar a ser una nina bastant conflictiva ja. Jo no vaig contar res a ca meva. Ja t’imposen que si ho contes, no et creuran, t’amenacen”.

L’any 92, quan tenia tretze anys, els seus pares la ingressen al centre socioeducatiu de Son Fusteret. En una de les fugides, va ser víctima d’una nova violació. “Em va pujar a ca seva, em va convidar a dutxar-me, em va posar una camisa seva i em va violar. Jo em vaig defensar”, explica. “Lo pitjor és que te prostitueixin”, afegeix, “aquest energumen em va donar dos mil pessetes i jo li vaig clavar el ganivet a la mà, li vaig fotre la cartera i vaig sortir corrent”.

Na Joana conta que, ara i sempre, hi ha hagut treballadors als centres socioeducatius públics que han abusat sexualment de les menors dins les instal·lacions. Ella ho va viure. D’altres educadors, en té bons records. “Jo tenc records d’en Pere, el vull saludar d’una forma molt carinyosa si recorda de quan vaig estar allà, però després hi havia altres tutors que no haurien d’haver estat mai dins un centre de menors”. “La porta de la nostra habitació s’obria de matinada i sempre era quan hi havia el mateix educador de guàrdia aquell vespre, quan hi havia n’Antonio”.

Anys més tard, na Joana va fer feina com a vigilant de seguretat privada al Pinaret i a l’Estació Intermodal de palma. “La direcció del centre és la primera que demana que no xerrem i bé, amb jo no els hi ha sortit gaire bé”, declara na Joana. “L’Intermodal és un “antro” de prostitució”.

Na Joana ha refet la seva vida i espera que el seu testimoni ajudi a denunciar altres casos. És una de les creadores ACCESI, l’agrupació ciutadana contra l’explotació sexual infantil. “S’haurien de depurar responsabilitat, clar que sí. Des del primer pederasta que demana els serveis d’una menor, als educadors que abusen d’elles, des de la direcció del centre que no ha deixat que això es fes públic fins que no li ha quedat més remei”.


Un tècnic de la Fiscalia de Menors denuncia el silenci de l’administració en l’explotació sexual de menors tutelats

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Augmenten un 30% els intents de suïcidi entre la població infantil i juvenil

La consellera Gómez assegura que és un problema de salut molt greu

Arriben 10 pasteres amb 131 migrants a les Illes en les darreres hores

La majoria d'embarcacions han estat localitzades a Mallorca, una a Cabrera i una altra a Formentera. És una mostra més...

La Justícia andalusa va desestimar el certificat covid per a l’oci nocturn

En canvi, a Galícia va sortir endavant la mesura per entrar a bars i restaurants després de l'aval del Tribunal...

Troben un cadàver flotant a la badia de Palma

Es tracta el cos d'una dona que, segons la Guàrdia Civil, feia temps que es trobava dins l'aigua