X

Rússia estudia “sense optimisme” la resposta d’EUA sobre l’ampliació de l’OTAN

Mentrestant, Joe Biden mantindrà una conversa telefònica amb Volodímir Zelenski sobre seguretat i cooperació militar

27/01/2022

Rússia estudia “sense optimisme” la resposta d’EUA sobre l’ampliació de l’OTAN

El president rus, Vladimir Rus.

Rússia estudia “sense optimisme” la resposta dels Estats Units a les seves demandes de seguretat, especialment sobre la seva categòrica oposició a l’ampliació de l’OTAN, una reacció de la qual dependrà el desenllaç de l’actual tensió militar amb Ucraïna. “No hi ha molts motius per a l’optimisme”, ha dit aquest dijous el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, durant la seva roda de premsa diària.

Més d’un mes es va torbar Occident a respondre per escrit a les propostes de garanties de seguretat que li va presentar Moscou en forma de tractats vinculants. Ara, Moscou també es prendrà el seu temps, encara que la pressió diplomàtica sobre el Kremlin va en augment.

Mentrestant, el president dels Estats Units (EUA) Joe Biden, mantindrà una conversa telefònica amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, per tractar una sortida pacífica a la crisi amb Rússia. La conversa serveix per coordinar les accions i la cooperació davant un possible conflicte.

Biden també es reunirà a principis de febrer amb el canceller alemany, Olaf Scholz, i l’alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, per tractar aquesta qüestió. Borrell ha assenyalat que la resposta per escrit de l’OTAN a Rússia ofereix una “base sòlida” per a reforçar la seguretat a Europa i continuar les negociacions. En un missatge aquest dijous a les xarxes socials, el cap de la diplomàcia europea ha recalcat que la resposta per escrit que van oferir dimecres en paral·lel Estats Units i l’OTAN subratlla “la serietat i responsabilitat” amb la qual s’aborda la crisi amb Rússia, provocada pel seu desplegament militar a la frontera amb Ucraïna, que ha generat alarma sobre una possible invasió.

“Amb la resposta dels Estats Units, es dona una base sòlida per a reforçar la seguretat i estabilitat a Europa. El camí a les negociacions està obert pel nostre costat”, ha assenyalat Borrell.

A Brussel·les consideren que la pilota està ara en la teulada de Moscou i l’esdevenir de la crisi dependrà de com respongui a l’oferta de l’OTAN per a negociar qüestions de seguretat com a control d’armes i transparència en les maniobres. En tot cas, l’organització militar va rebutjar les demandes russes perquè garanteixi que països veïns de l’est d’Europa no entrin en un futur en l’aliança.

27/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris