X

Julio Cano, nou fiscal en cap de Balears, es fixa com a prioritats lluitar contra la corrupció institucionalitzada i el tràfic de drogues i de persones

Sobre el cas Cursach i el judici contra els investigadors, el nou fiscal sosté que això no afecta Balears perquè pertany a la Fiscalia Anticorrupció

27/06/2023

Julio Cano, nou fiscal en cap de Balears, es fixa com a prioritats lluitar contra la corrupció institucionalitzada i el tràfic de drogues i de persones

D'esquerra a dreta, el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz; el nou fiscal de Balears, Julio Cano, i el ja exfiscal en cap de Balears, Bartomeu Barceló.

El nou fiscal superior de Balears, Julio Cano, ha destacat entre les seves prioritats al capdavant de la Fiscalia de l’arxipèlag la lluita contra el crim organitzat, la desarticulació de xarxes de tràfic de drogues i de persones i la lluita contra la corrupció institucionalitzada. Ho ha explicat en declaracions als mitjans després d’un acte de presa de possessió en la seu del Tribunal de Justícia de Balears (TSJIB) que ha estat presidit pel fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz. Cano ha assenyalat com a problemes de “primer ordre” per a Balears com a territori insular la criminalitat organitzada i les xarxes de tràfic de persones, especialment des d’Algèria, que propicien l’arribada de migrants en pasteres.

Abans, en el seu discurs, després de signar l’acta de presa de possessió, el fiscal superior ha explicat que continuarà impulsant l’especialització en àrees de la Fiscalia a l’arxipèlag per a continuar millorant el servei públic. Cano ha fet una crida a reconèixer la tasca “callada” dels fiscals, allunyada de l’exposició pública, i del seu treball “essencial però sovint desconegut” per a protegir víctimes i els més vulnerables.

Julio Cano ha pres possessió del càrrec en un acte en el qual ha estat present el ja exfiscal superior Bartomeu Barceló, així com la presidenta interina del Govern en funcions, Mae de la Concha, la delegada del Govern, Aina Calvo, la presidenta en funcions del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el batle de Palma, Jaime Martínez, entre altres autoritats civils i militars, advocats i fiscals.

El fiscal general de l’Estat, per part seva, ha reconegut que la Fiscalia a Balears ha passat moments “difícils”, però que ha sabut “encaixar algunes peces que s’havien desencaixat” i ha traslladat el compromís de la Fiscalia General amb l’arxipèlag. “Sou tan part de la Fiscalia General com tots, encara que a vegades no ho sentiu així”, ha afirmat. García Ortiz ha animat a continuar impulsant el desdoblament de la Fiscalia en superior i provincial “perquè serà un gran avanç”.

El fiscal general també ha reivindicat l’organisme a Balears com “un lloc d’aprenentatge per a altres fiscals que ara són a altres destinacions”. Abans, Cano havia apuntat que la plantilla de Balears “és una de les millors plantilles del país per la seva qualitat humana”. García Ortiz també ha encomiat la tasca de Bartomeu Barceló al capdavant de la Fiscalia Superior i ha destacat l'”evolució impressionant” durant el seu mandat. “No té res a veure. Era un ministeri públic totalment diferent, un ministeri públic més funcionarial, menys involucrat en la solució dels problemes del dia a dia, i ara és una institució proactiva que surt al carrer i que hi és en la defensa”, ha conclòs.

Judici contra Penalva i Subirán per la instrucció del cas Cursach

El nou fiscal també ha contestat preguntes dels mitjans sobre el cas Cursach i el judici que s’està celebrant per les pressumptes irregularitats durant la instrucció, en què estan acusats l’exjutge Penalva i l’exfiscal Subirán. Cano ha assenyalat que es tracta d’un cas que no afecta la imatge de la Fiscalia de Balears perquè “és un tema de la Fiscalia Anticorrupció”. Segons Cano, en els judicis és “inevitable” que totes les parts es defensin “amb les armes que considerin oportunes”, però ha insistit que tant la recerca del cas del magnat com ara l’acusació a Penalva i Subirán deriven de recerques d’Anticorrupció amb sala a Madrid i no de la Fiscalia de Balears. Aquest escenari, per tant, no genera un ambient convuls a la Fiscalia illenca, segons ha explicat. Álvaro García, ha evitat pronunciar-se sobre una causa oberta, encara que ha instat a “respectar els drets de les defenses”.

27/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT