Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
El requeriment es dirigeix als consistoris de Felanitx, Maó, Sa Pobla, Santanyí i Son Servera
Imatge d'arxiu d'una plaça de Madrid abans del canvi de nom. /EFE
13El Ministeri de Justícia ha sol·licitat a 656 ajuntaments, cinc d’ells de les Illes Balears, que retirin els vestigis franquistes que quedin en els seus espais públics. En concret, Justícia s’ha dirigit als ajuntaments de Felanitx, Maó, Sa Pobla, Santanyí i Son Servera.
Justícia adverteix que aquests municipis podrien deixar de rebre subvencions o ajudes públiques si no s’adapten a la normativa. L’avís ha causat sorpresa entre els pobles afectats. No obstant això, el Govern balear i Memòria de Mallorca recorden que hi ha més ajuntaments de les Balears que han de retirar vestigis de la dictadura.
“A Bunyola hi ha una creu dels caiguts.. A Inca, Alcúdia i fins i tot a Palma hi ha qualque habitatge que té plaques de l’Institut Nacional de l’Habitatge, amb el ‘yugo’ i les fletxes”, ha explicat a IB3 Ràdio Manel Santana, director general de Memòria Democràtica.
També existeix certa confusió entre els pobles assenyalats pel Ministeri. L’Ajuntament de Sa Pobla i Santanyí expliquen que varen rebre fa uns dies una carta on se’ls ordenava retirar símbols franquistes, però després de consultar-ho amb tècnics varen comprovar que no tenien cap vestigi pendent de treure.
“Hem analitzat si quedava qualque resta. Hem consultat gent especialitzada i sembla que no ens queda res per treure”, ha assegurat Llorenç Galmés, batle de Santanyí. Sa Pobla, per la seva part, confirma la retirada d’un símbol franquista del col·legi Vialfas aquesta legislatura. “Crec que ara complim la normativa”, ha dit Biel Ferragut, batle de Sa Pobla.
L’Associació Memòria de Mallorca recorda que la Llei també contempla la retirada de títols i altres reconeixements a persones que varen formar part del règim franquista, una passa que encara no han realitzat alguns ajuntaments. “Com pot ser que un ajuntament avui en dia tengui una medalla d’or a Franco, o la distinció de fill il·lustre? És vergonyós”, ha declarat a IB3 ràdio Maria Antònia Oliver de Memòria de Mallorca.
La sol·licitud, explica Justícia, s’empara en el compliment de la Llei de Memòria Històrica de 2007 i del treball de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) que ha detectat que destacades figures del franquisme donen nom a 1.171 places i carrers espanyols repartits en més de 637 municipis.
L’objectiu és complir l’esperit de reconciliació i concòrdia que va permetre la Constitució, afegeix l’article que estableix també que “les Administracions públiques, en l’exercici de les seves competències, prendran les mesures per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”.
El catàleg de la simbologia franquista
En paral·lel a la tasca del Ministeri de Justícia, el govern ha recordat que estan elaborant un catàleg on es recull de manera exhaustiva de tota la simbologia franquista. Un cop s’acabi l’enumeració, es donarà a conèixer als ajuntaments i per exigir-ne la retirada en compliment de la Llei autonòmica de Memòria Democràtica aprovada fa un any.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
Redueix a 80 i 130 els cavallers de la colcada i no permetrà inscriure pagesos menors de 14 anys
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia