X

Jutges i fiscals demanen més mitjans per preservar la integritat dels testimonis protegits

L'objectiu és que aquestes persones que accedeixen a col·laborar amb la justícia no es facin enrere

27/12/2017

Jutges i fiscals demanen més mitjans per preservar la integritat dels testimonis protegits

La testimoni 31 del cas Cursach va denunciar davant les càmeres d'IB3 Televisió amenaces i extorsió. /IB3

Carme Moreno

Jutges i fiscals consideren que fan falta més mitjans per preservar la integritat dels testimonis protegits, una figura clau en les investigacions i en els processos judicials. L’objectiu, a part de garantir-ne la seguretat, és que aquestes persones que accedeixen a col·laborar amb la justícia no es facin enrere. En els darrers temps els testimonis protegits han estat en el punt de mira en procediments com el cas Cursach, que investiga una presumpta trama policial i política per afavorir el magnat de l’oci nocturn de Mallorca. IB3 Ràdio s’ha posat en contacte amb associacions de jutges i fiscals que mostren la seva preocupació per la situació de vulnerabilitat que viuen, precisament, els testimonis protegits en aquest cas.

Per atorgar l’estatut de protecció es tenen en compte diversos factors: per una banda que el delicte investigat sigui rellevant, com pot passar amb el terrorisme, el narcotràfic i la prostitució. Per altra, es valora la perillositat de l’acusat i les possibles represàlies als testimonis que hi declarin en contra. En aquest sentit, la portaveu de la Unió de fiscals progressistes de les Illes, Maria Morató, explica que els testimonis haurien de tenir més protecció per evitar amenaces i intimidacions, com passa als Estats Units.

Per part seva, l’Associació de Jutges per la Democràcia, Ignacio González, assegura que la llei actual ha quedat obsoleta i s’hauria d’actualitzar per fer possible l’equilibri entre la presumpció d’innocència dels investigats i la seguretat dels testimonis protegits: “Els legisladors haurien de fer les modificacions necessàries per evitar situacions com les que s’estan produint actualment”.

La normativa que regula aquesta figura és una llei orgànica de 1994 que jutges, fiscals i policies critiquen per la seva ambigüitat. El portaveu de l’Associació de Jutges “Francisco de Vitoria” a les Balears, Jaime Tàrtalo s’afegeix a les crítiques cap a aquesta normativa: “En funció de la gravetat dels delictes és necessari garantir que els testimonis disposin de protecció policial”.

27/12/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris