X

La banca demana un pla de xoc amb una mirada “més sostenible”

Les grans firmes financeres aposten per la col·laboració públicoprivada per atreure inversió

15/06/2020

La banca demana un pla de xoc amb una mirada “més sostenible”

/EFE.

En el darrer tram de la desescalada, alguns dels empresaris amb més poder de l’estat espanyol, els del sector bancari, han parlat aques dilluns del repte de l’economia davant la crisi originada per la covid-19. Llencen diversos missatges a les institucions, especialment al Govern estatal.

És el cas del president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha alertat dels efectes contraproduents d’una reforma fiscal més exigent amb la banca. Assegura el màxim dirigent de l’entitat -on està integrada Sa Nostra– que el sector bancari ha esdevingut essencial en aquesta crisi i que a diferència de la que es va produir el 2008 ha tengut prou múscul per respondre a les necessitats de les famílies, amb moratòries i liquiditat extra. Per això, Goirigolzarri rebutja la idea que ha resorgit d’un augment d’impostos als bancs que reduiria -diu- la rendibilitat del sector. “I això serà un problema per a tota la societat perquè si les entitats financeres no obtenen una rendibilitat apropiada, estaran infracapitalitzades i no podran complir amb el seu objectiu que no és un altre que finançar a les famílies i a les empreses”, afirmava el president de Bankia en el fòrum organitzat per la CEOE.

Els dirigents empresarials veuen en la col·laboració públicoprivada la recepta per fomentar la inversió necesària per a l’impuls de l’economia. La presidenta de Banc Santander, Ana Botín, ha destacat dues àrees on dirigir les polítiques més actives: el turisme, que ja ha començat a caminar -diu- i l’habitatge. Aquest és un bé de difícil accés per als joves, que actualment pateixen -reconeix- una elevada precarietat laboral. Per això, l’empresària reclama un pla de xoc que “elimini aquesta barrera insalvable que per a molts suposa el que per prudència demanem els bancs, i que és l’aprotació d’un 20-25% del preu en l’entrada de l’immoble”. Un pla ben disenyat, afirma Botín, que pot aportar els recursos necessari i generar ocupació en altres subsectors.

Amb aquest objectiu de generació d’ocupació també el president de Caixabank ha demanat un gran acord entre administracions i empreses. Jordi Gual ha posat damunt la taula els com a sectors a explorar els relacionats amb la transició energètica.

Tota una sèrie de propostes abordades en aquest fòrum que requereixen d’un suport financer més ampli i aquí, considera el president del BBVA, Carlos Torres, la resposta de la Unió Europea és crucial. “En un mercat únic, en què les empreses competeixen en igualtat de condicions, la resposta ha de ser única” manifestava el dirigent bancari “evitant que sorgeixin diferències en la capacitat fiscal de cada un dels estats”.

 

15/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT