X

La banca en línia agafa impuls i agreuja la bretxa digital

Els sindicats denuncien insults i amenaces de clients descontents i la patronal de banca recomana formació

10/09/2019

La banca en línia agafa impuls i agreuja la bretxa digital

La banca digital és aquí i ha arribat per quedar-hi. L’Associació Espanyola de Bancs i Caixes afirma que la meitat dels clients ja opera normalment en línia i la darrera enquesta del Banc d’Espanya posa de manifest que el 40 per cent estaria disposat a fer-ho només per internet. És la cara amable de la revolució tecnològica que experimenta el sector i que deixa la gent gran despenjada del sistema per la dificultat, de cada vegada més manifesta, de ser atesos personalment en finestreta… Un segment de la població que, precisament, protagonitza la majoria de les 40 queixes anuals que Consubal registra, només a Mallorca, contra la banca digital.

El president d’aquesta Associació de Consumidors, Alfonso Rodríguez, ha denunciat a IB3 Ràdio que, a banda de la bretxa digital, de cada vegada atenen més casos de jubilats que no arriben a final de mes. Diu que s’ha despersonalitzat tant el servei que ja no els avancen la pensió si queden en descobert. “La gent gran estaven acostumats a parlar amb el director del seu banc i que aquest els avançàs la paga si estaven en números vermells. Ara això ja no es fa”, ha explicat Rodríguez.

Al marge del tema de les comissions, l’altre cavall de batalla de Consubal, que critica que el client ha de pagar doblers al banc per fer-li la feina. “És absurd”, considera Rodríguez, qui recorda que, en el cas de les targetes de dèbit, aquestes comissions costen als usuaris entre 35 i 75 euros cada any. O fer una transferència, entre 2 i 5 euros cada vegada.

La patronal de banca recomana formació

El portaveu de l’Associació Espanyola de Banca, José Luís Martínez, defensa que la majoria de clients es van adaptant perfectament al nou sistema en línia. En el cas de la gent gran, Martínez apunta que la bretxa digital se soluciona només amb formació que, per cert, la patronal ja ha començat a fer, a través de voluntaris. El president de l’Associació ha aprofitat l’entrevista per fer una crida a les administracions públiques, perquè també s’involucrin en fer cursos. “És important que les persones grans puguin accedir sense por als canals d’internet i que això els faciliti la vida”.

Els sindicats denuncien insults i amenaces per part de clients descontents

Una de les plantilles que més canvis ha experimentat els darrers anys és la de Bankia que, després de l’ERO, ha deixat en 800 els seus treballadors a les Balears. Són 700 manco que fa 10 anys, quan la plantilla, abans de fusionar-se amb BMN, encara era de Sa Nostra. Una cadena de fusions i absorcions que, segons el president de la Unió Obrera Balear, sindicat majoritari en aquesta entitat bancària, està directament relacionada amb la implantació de la banca digital. Afirma Joan Torrens que tot està pensat per reduir costos, el que significa, com a les benzineres, “que s’implanti l’auto-servei també a la banca”.

Manca d’humanitat que també denuncia el Sindicat Independent de les Balears, majoritari a CaixaBank. Segons el seu portaveu, Pep Lluís Sureda, els treballadors reben una doble pressió: la dels caps, que els obliguen a vendre tota classe de productes, des de financers fins a mòbils, cotxes o altres sistemes electrònics, i la dels clients descontents. Assegura que ja han estat víctimes d’insults i amenaces. “Hi ha hagut persones que ens han amenaçat i, fins i tot, hem rebut alguna escopinada. Els que som a oficines hem d’aguantar els clients, que estan de cada vegada més enfadats, i la pressió per part de dalt”, ha dit Sureda. Una realitat que, segons els dos sindicats, ja ha donat lloc a baixes per ansietat i depressió.

 

 

 

10/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris