X

La calitja, protagonista per al cap de setmana

A partir de dissabte, s'espera una pujada notable de les temperatures, amb màximes que poden acostar-se als 35ºC diumenge

14/09/2023

La calitja, protagonista per al cap de setmana

Imatge feta a Fornalutx./ Javi Moranta

El Temps

Continuam immersos en una situació de màxima variabilitat, amb estones de sol, però també amb ruixats i tempestes, que han estat, això sí, d’afectació local. Els acumulats de precipitació més destacats aquestes darreres hores han estat els 54 mm caiguts a Sant Vicent, a Eivissa, o els 31 mm a Portocolom, a Mallorca.

Fotografia de Sant Antoni de Portmany./ Joan Cucart

Aquest divendres encara mantendrem la probabilitat de pluges a totes les illes, però pensam que poden afectar amb una mica més d’intensitat Eivissa, Formentera i Mallorca. A partir del cap de setmana, una Baixa Freda Aïllada, el que coneixem en meteorologia com a BFA (una DANA amb reflex clar en superfície i que és capaç d’articular fronts), s’ha d’instal·lar a les costes atlàntiques de la Península, a la distància suficient per excloure les Illes de l’àrea de possibles pluges, però que, a la vegada, ens enviarà una advecció d’aire càlid de primera categoria.

Això s’ha de traduir en una arribada contundent de calitja, que, juntament amb alguns niguls prims, deixaran el cel bastant enterbolit, però segurament s’acabaran les plogudes.

Divendres, 15 de setembre. Cel ennigulat, a estones tapat, amb probabilitat de plogudes localment moderades, especialment a Eivissa, Formentera i meitat oest de Mallorca. Temperatures sense canvis importants i vent guanyant intensitat, del sud-est. A la mar, maror en general.

Dissabte, 16 de setembre. Intervals de niguls mitjans i alts i elevada càrrega de pols en suspensió. Pujada notable de les temperatures. Vent entre fluix i moderat del sud i del sud-est. A la mar, maror a les costes exposades a aquests vents.

Diumenge, 17 de setembre. Es mantendrà la presència de niguls mitjans i alts amb pols en suspensió. Cel lleig, enterbolit i calitjós. Temperatures altes, amb màximes que poden acostar-se als 35ºC. Vent moderat de component sud.

14/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris