X

La campanya de cereals no ha estat profitosa

Va fer calor i llavors plogudes fora de temps i això ha fet que el gra tengui poc pes

21/07/2020

Marta Bergas

Els grans d’ordi són diminuts enguany. Han agafat poc pes, perquè ha plogut quan el cereal ja no ho havia de menester i perquè també ha fet calor quan no era hora. Joan Miquel Gelabert, pagès de Sineu, diu que va fer unes “solellades no esperades el mes de febrer i llavors va ploure devers 50 litres a la primavera”. 

Aquest temps tan irregular condiciona el balanç final i, de fet, en el sector calculen que la collita serà un 20% més baixa que la del 2019.

Ja queden pocs redols pendents de recol·lectar i els pagesos són conscients que enguany el rendiment és baix. Això farà que s’hagi de dur gra de fora. Així ho sostenen a Agronatura, un magatzem de gra de Maria de la Salut: “per Nadal ja l’haurem acabat i serà el moment de fer comandes a la Pennínsula”, diu l’enginyer agrònom, Juan Santandreu. 

La conseqüència serà l’encariment dels animals, perquè haurà costat més engreixar-los. De tota manera, la queixa dels pagesos va més enllà i adverteixen que tanmateix es veuen obligats a llevar els animals: “el problema de fons és que no ens compren els animals, no sabem on col·locar-los”, clama Tomeu Ramis, “Xibino”, un altre pagès de Sineu. 

 

21/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris