economia

La cancel·lació dels viatges de l’Imserso suposarà la pèrdua de 90 mil llocs de treball

Segons l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE), això pot ser "l'estocada definitiva" per a alguns dels punts de venda que depenien d'aquesta campanya per evitar el tancament

EFE/MORELLCancel.lats els viatges de l’IMSERSO

La suspensió definitiva del programa de viatges de Imserso per a enguany posarà en perill 90.000 ocupacions en el sector de les agències de viatge i dels hotels, que deixaran d’ingressar per aquest concepte entorn de 350 milions d’euros.

Després de la declaració de l’estat d’alarma, el programa del Imserso gairebé no es va poder desenvolupar durant els mesos de febrer i meitat de març, fet que va fer que les agències i els hotels perdessin gairebé tots els ingressos que els entraven per aquesta via. Per això, el sector reclama al Govern un pla alternatiu que permeti usar els fons no gastats d’aquest programa per a incentivar el turisme nacional i salvar així almanco una part de la temporada baixa.

La cancel·lació posa en risc 90.000 ocupacions en agències de viatges i hotels aquesta tardor-hivern i pot ser, segons l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE), “l’estocada definitiva” per a alguns d’aquests punts de venda que depenien d’aquesta campanya per evitar el tancament.

Els 350 milions són ingressos directes que deixaran de percebre hotels i agències per les gairebé 900.000 places del programa que han quedat sense vendre, calculant una mitjana per viatge de 400 euros (300 de mitjana que paga el viatger i uns 100 addicionals que costeja l’Estat).

A aquestes quantitats caldria sumar tot el negoci indirecte i induït que genera el programa públic. En el cas de les agències de viatges, ha explicat  el president de la Confederació Espanyola d’Agències de Viatges (CEAV), Carlos Garrido, els qui compren una excursió del Imserso es converteixen amb freqüència en clients per a una altra mena de viatges.

Per a la Confederació Espanyola d’Hotels (CEHAT) l’anunci de la suspensió és “una molt mala notícia” perquè suposa cancel·lar un programa que mou “milions d’estades i reparteix riquesa per tota Espanya”, per la qual cosa entén que hagués estat mes apropiat una suspensió temporal i un ajornament del programa.

Per a les agències de viatges, encara que aquest programa de turisme de majors no és el gruix de la seva facturació, la suspensió asseguren que agreujarà una crisi en la qual aquestes oficines han perdut entorn del 90% dels 25.000 milions d’euros que facturen anualment.

Garrido entén que el públic al qual es dirigeix el Imserso és població de risc, però lamenta que no s’hagi posat en marxa un programa en paral·lel per incentivar la demanda interna, en línia amb el que han fet països com Itàlia, que ha ofert un bo de 300 euros als nacionals per a gastar-lo en turisme interior.

Les agències de viatge disposen de 9.500 punts de venda a tot el territori nacional i 70.000 empleats, segons les dades de CEAV.

Per a la Federació d’Associacions Territorials d’Agències de Viatge d’Espanya (FETAVE), la cancel·lació del programa trasllada un missatge “molt negatiu”, perquè genera una imatge d’inseguretat si Espanya no és capaç d’assegurar la mobilitat de la persones majors de 65 anys.

ACAVE, patronal estatal amb seu a Catalunya, afirma que la cancel·lació no és consistent amb la imatge que Espanya vol projectar com a destí segur a nivell internacional i no reconeix la gran feina d’hotelers i empreses turístiques per a oferir seguretat als seus clients.

Els balnearis espanyols, per part seva, veuen raonable la suspensió del Programa de termalisme i demanen que es prorrogui el contracte per a 2021,i que es posin en marxa alguns torns com a programa pilot per al reinici del programa amb les màximes garanties de seguretat, segons l’Associació Nacional de Balnearis (ANBAL).

El Consell de Ministres ha acordat aquest dimarts la cancel·lació del que queda de la temporada dels viatges del Imserso, que portaven suspesos des de març a conseqüència de la pandèmia de coronavirus. El secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, en una compareixença en el Congrés ha dit que seria una “insensatesa” fer que milers de persones viatgin per a salvar al sector turístic.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Els comerços intenten rescabalar vendes amb el Black Friday

A les illes, els negocis han fet rebaixes d'entre un 20 i un 50%

Llum verda al projecte de reforma de l’Hotel Formentor

L'empresa promotora preveu invertir-hi més de 20 milions d'euros

Un empresari alemany compra l’edifici de Gaspar Hauser a El Terreno

Vol convertir l'antic centre d'atenció a autistes en un espai de ioga amb formació de professorat

Manacor inicia una campanya comercial per atreure clients dels pobles veïnats

Aquest dissabte i diumenge cent comerços del municipi faran descomptes importants