X

La catàstrofe de Turquia, explicada en primera persona pel bomber Juanjo Olivares

Reconeix que va ser dur, però tornaria a fer-ho

05/03/2023

Tolo Leal

Poques hores després del terratrèmol a Turquia, el bomber mallorquí Juanjo Olivares (Andratx, 1980) que treballa a Barcelona i forma part de Bombers sense Fronteres, va partir amb la seva cussa Lyra. Tots dos són especialistes en el rescat de persones soterrades per les runes. Només arribar a l’aeroport, ja varen trobar un panorama desolador, amb una filera d’ambulàncies que s’afanyaven a portar malalts i ferits cap als avions perquè poguessin ser atesos en bones condicions a ciutats llunyanes.

Després d’un viatge molt cansat, amb més de 24 hores de trajecte, Juanjo i Lyra varen ser enviats de manera immediata a un dels llocs on sabien que hi podia haver persones vives que s’havien de rescatar. I així ho varen fer: varen poder salvar a un nin de 12 anys que havia quedat atrapat a la seva habitació. Els seus dos germans, però, no varen tenir tanta sort. I és aquesta una de les coses que més varen marcar a Juanjo. En total, ell i Lyra varen aconseguir salvar cinc persones de les runes. “Però sempre penses que es podria haver fet més, com haver salvat alguna vida més o trobar alguna persona més”, diu.

Assegura que una de les coses que més recordarà d’aquesta experiència és la gratitud i el tarannà del poble turc, que no aturaven d’ajudar-los o d’agrair la seva feina. Però també un fet que no oblidarà mai és el moment en el qual cercava amb la seva cussa i no trobaven res: “El següent que venia ja era l’excavadora, per a recollir totes les runes, i tu t’havies de dirigir a la família, que ja sabien el que els hi anaves a explicar”.

Tot i que reconeix que “això ha estat molt dur”, també deixa clar que hi tornaria. “Lyra és una cussa preparada per a fer aquestes tasques, s’ha fet molta feina amb ella precisament per això, i és una eina bona per si hi ha una situació similar, tornar a ajudar”.

05/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris