X

La central tèrmica des Murterar redueix la seva activitat i produirà només 500 hores anuals

Segons el Govern, que preveu tancar la central l'any 2026, aquesta és la passa definitiva cap a la descarbonització i també l'inici de compliment de la llei balear de canvi climàtic

16/08/2021

La central tèrmica des Murterar redueix la seva activitat i produirà només 500 hores anuals

Es Murterar s’apaga i encara la recta final com a central tèrmica productora d’electricitat amb carbó. A partir d’aquest dimarts redueix el nombre d’hores de funcionament a només 500 anuals. Això permetrà reduir considerablement les emissions de CO2 a l’atmosfera.

“En el fons estem desenvolupant la llei de canvi climatic i transició energètica de les Illes Balears que ens obliga a fer una aposta molt clara i evident per les energies renovables”, ha afirmat el conseller de Transició Energètica i vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes.

S’inicia així la descarbonització de la central que, durant dècades, ha generat més del 50 per cent de l’energia que es consumeix a les Illes. L’any passat ja es varen paralitzar la meitat dels grups generadors i ara la seva producció passarà a ser testimonial. Servirà d’equip de reserva en cas d’emergència energètica. Acaba així una etapa de la producció d’energia a les Balears.

“El carbó era el responsable del 50% de la generació elèctrica aquí a Balears i actualment és el 5%. Per tant ens veim abocats a una descarbonització i a una passa enrera dels combustibles fòssils en favor de les renovables”, ha destacat el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava.

Endesa es decanta ara per les energies renovables com a aposta de futur. “Refem tots el nostres procediments interns, d’operació i de manteniment, adaptant-nos en aquesta nova realitat que ens toca viure i impulsant i desenvolupant un projecte de futur per a aquesta central”, ha assenyalat Jordi Jaume, director general de la central des Murterar. “Un projecte de futur sostenible i verd per a aquesta central”, ha afegit el director d’Endesa a les Balears, Martí Ribas, “és apostar per l’emmagatzematge, per estocar energia, de bateries o altres tecnologies, que s’estan desenvolupant. I amb tot això volem que Balears sigui capdavantera”.

En un termini d’un any, es desmatellaran gran part dels equipaments des Murterar i l’objectiu final és convertir-lo en un centre de control d’àmbit autonòmic d’energies renovables.

16/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris