Ciència i tecnologia

La ciència ciutadana ajuda a resoldre el misteri de les esferes submarines

Un grup de bussejadors col·laborà amb els científics per impulsar la investigació

La+ci%C3%A8ncia+ciutadana+ajuda+a+resoldre+el+misteri+de+les+esferes+submarines

Gràcies a la ciència ciutadana s’ha resolt el misteri de les esferes gelatinoses trobades al fons de la mar. L’impuls el donaren un grup de submarinistes que feien una immersió a sa Dragonera i es toparen amb les bolles gegants. El responsable de les esferes: un calamar bastant corrent.

José Coronel bussejava amb uns companys a sa Dragonera, quan es topà amb una immensa esfera gelatinosa de més d’un metre de diàmetre.  Tot d’una fou conscient que era una troballa excepcional. En arribar a port començaren a investigar i ningú no en coneixia la procedència.

Aviat descobriren que un institut noruec havia fet una crida mundial per aconseguir una mostra d’una de les esferes i fer-ne una anàlisi genètica i hi contactaren. Coronel col·laborà amb el grup de recerca i els suggerí un canvi d’estratègia: imnplicar, a més de les institucions de recerca, als grups de bussejadors d’arreu del món.

La recomanació funcionà i en un parell d’anys s’ha doblat el registre d’albirament d’esferes, ha passat de prop de 40 en desenes d’anys a devers 90 en dos anys més i, encara més important, s’ha pogut analitzar una mostra que aclareix el misteri. L’esfera és en realitat una bossa que conté a l’interior els ous d’una espècie de calamar relativament comú.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

S’Albufera de Mallorca: el primer Oasi de papallones

El parc alberga un jardí refugi per a les més de 500 castes de papallones diürnes i nocturnes de les illes. És un jardí amb les plantes silvestres que atreuen...

Professors d’arreu d’Espanya demanen més formació en noves tecnologies i comunicació

Més de cent docents i catedràtics han signat un manifest i dos d'ells són professors de la UIB

La ciutadania respon per trobar el papalló de boix

La UIB i Medi Ambient llancen una campanya per localitzar una espècie de papalló introduït que ataca el boix

L’Institut Carlos III avala que inocular Pfizer després d’AstraZeneca produeix una resposta immune forta

La Comissió de Salut Pública haurà de decidir què fer amb els menors de 60 anys