L'abstenció de més del 54 % entela uns resultats que situen l'esquerra radical com a principal força d'oposició
Imatge d'arxiu.
13La coalició Junts! que dona suport al president francès, Emmanuel Macron, ha aconseguit 236 escons, lluny dels 289 necessaris per a la majoria absoluta, segons els resultats oficials parcials de la segona volta de les eleccions legislatives franceses celebrada aquest diumenge. Els partits de Macron podrien negociar amb Els Republicans, que tenen els escons necessaris per garantir la governabilitat. La segona força política serà la Nova Unió Popular Ecològica i Social (Nupes), que ha aconseguit 130 seients, mentre que la ultradretana Agrupació Nacional es queda entre 89 escons, segons resultats gairebé definitius corresponents al 97,92% de l’escrutini.
El partit conservador Els Republicans i els seus aliats n’han aconseguit 63, encara que una de les principals protagonistes ha estat l’abstenció, que ha superat el 54%.
L’Assemblea Nacional francesa té un total de 577 escons, per la qual cosa cal sumar-ne 289 per garantir una majoria absoluta que permeti la tramitació legislativa de les iniciatives del Govern.
“LLUNY DEL QUE ESPERÀVEM”
En una de les primeres reaccions dels partits del Govern, el ministre de Comptes Públics, Gabriel Attal, ha reconegut que aquests resultats “estan lluny del que esperàvem”. Els escons que aconsegueix Junts! disten molt dels 308 aconseguits el 2017 i canvien el color del segon mandat presidencial de Macron. No només haurà de convèncer els seus companys de coalició, sinó també altres partits, i per això serà necessària “molta imaginació”, en paraules del ministre d’Economia, Bruno Le Maire.
La situació és similar a la de conservador François Mitterrand, que el 1988. En aquella ocasió el president va superar amb èxit el seu mandat i va tirar endavant reformes emblemàtiques, recorden des del camp presidencial. Una de les possibles crosses de Macron podria ser el partit Els Republicans, on ja se senten veus que advoquen per arribar a acords per forjar una majoria presidencial. La seva dirigent, Rachida Dati, ha plantejat que la seva formació “serà un bloc decisiu” a la propera Assemblea Nacional. “¿Estem morts? No hi ha proves”, ha dit. Dati s’ha referit a més a l’exigu marge pel qual ha estat elegida diputada la primera ministra, Élisabeth Borne, per la qual cosa ha citat Macron a “treure conseqüències i canviar la primera ministra”. També ha carregat contra la coalició d’esquerra, la Nova Unió Popular Ecològica i Social (Nupes). “L’esquerra representa tot just el 25% en aquest país i aquesta Nupes ens imposarà debats que els francesos no volen”, ha afirmat.
Una altra veu dels Republicans, la de Jean-François Copé, ha demanat obertament un “pacte de govern” entre la seva formació i Junts! en un missatge publicat a xarxes socials. “Durant setmanes venc repetint que és vital un pacte de govern entre Macron i Els Republicans per lluitar contra l’auge dels extrems. Tant l’extrema esquerra com l’extrema dreta són perills absoluts per a França. Encarnen una i altra violència, tensió i intolerància” , ha argumentat. “¡Seguretat, despesa pública, laïcisme, reforma de l’Estat, ara toca a la dreta republicana salvar el país!”, ha dit.
“DERROTA TOTAL” DE MACRON
La primera força de l’oposició serà Nupes i el seu líder, Jean-Luc Mélenchon, ha destacat que els resultats suposen una “derrota total” dels partits que donen suport a Macron. “És una situació totalment inesperada, absolutament inaudita. La derrota del partit presidencial és total, i no sorgeix cap majoria. Hem aconseguit l’objectiu polític que ens havíem proposat: enderrocar a qui amb tanta supèrbia havia torçat el braç de tot el país en ser elegit sense saber què fer”, ha declarat Mélenchon en la primera intervenció després del tancament d’urnes.
La tercera força política serà segons les previsions el partit ultradretà Agrupación Nacional, que supera per primera vegada des del 1986 els 15 seients necessaris per a la formació de grup parlamentari. Després de conèixer-se les projeccions, la líder del partit, Marine Le Pen, ha promès “una oposició ferma” però “responsable” i “respetuosa de les institucions”. “La nostra única brúixola és l’interès de França i del poble francès”, ha destacat Le Pen, que ha apostat per la creació d’un “grup molt poderós de diputats d’Agrupació Nacional a l’Assemblea”.
“És un tsunami. Vull agrair enormement als francesos que s’han mobilitzat i han propiciat una onada blava marí. Comencem a treballar demà al matí”, ha destacat el president interí d’Agrupació Nacional Jordan Bardella, segons recull la premsa francesa. A més, Bardella ha recordat que “el president està en minoria”. “És el menyspreu i la impotència el que l’ha convertit en un president minoritari”.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular