X
13

La Comissió de Medi Ambient s’oposa en un segon informe a l’ampliació de l’aeroport de Palma

Insisteixen en l'emergència climàtica i l'emissió de gasos d'efecte hivernacle com a principals motius

17/06/2020

La Comissió de Medi Ambient s’oposa en un segon informe a l’ampliació de l’aeroport de Palma

Imatge d'arxiu de l'aeroport de Palma. /EUROPA PRESS

Els tècnics de la Comissió Balear de Medi Ambient s’oposen frontalment al projecte d’ampliació de l’aeroport de Palma, que tramita Aena. En un nou informe al qual ha tingut accés IB3 Notícies, demanen a l’Estat que no augmenti de cap manera la capacitat de Son Sant Joan. Els plans d’Aena, recorden els tècnics de medi ambient, és arribar als 34 milions de passatgers en només cinc anys. Això suposaria un increment d’1 milió de passatgers per any des d’avui fins al 2025.

Aquest informe tècnic arribarà al ple de la Comissió Balear de Medi ambient, i serà remès a l’Estat. Els especialistes aporten arguments científics per rebatre l’ampliació, i insisteixen en l’emergència climàtica i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle com a principals motius per evitar més avions i més passatgers.

Medi ambient ja havia fet un informe negatiu, i aquest fet va motivar que Aena revisàs el projecte. Tot i haver reduït alguns paràmetres, com per exemple baixar fins a 751 les noves places d’aparcament de vehicles i altres novetats, els tècnics firmants de l’informe asseguren que contràriament al que afirma Aena, el projecte és una ampliació de la capacitat de l’aeroport. A més, alerten que dels 34 milions que Aena preveu per d’aquí a 5 anys, un 30% arribaria només en 2 mesos: juliol i agost, fet que asseguren suposaria un “gran impacte sobre els ja explotats i saturats recursos naturals”.

Ara bé, Aena defensa que l’objectiu és sobretot fer obra perquè l’aeròdrom s’adapti als nivells de qualitat i seguretat que s’exigeixen a escala internacional i és aquí on totes dues parts estan d’acord. Els experts no posen cap obstacle en assolir unes instal·lacions més segures i adaptades a la normativa. El que tenen clar és que garantir aquests serveis no pot esser un instrument per augmentar la capacitat de l’aeròdrom.

Tot i aquest informe negatiu, serà l’Estat i en concret el ministeri de transició ecològica qui tendrà la darrera paraula sobre l’impacte d’aquesta ampliació. I és que l’Estat es reserva les competències en exclusiva d’autoritzar o no les ampliacions d’una instal·lació com és l’aeroport de Palma.

17/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT