X

La Comissió d’Igualtat del Congrés aprova la Llei del “només sí és sí” sense els articles referents al proxenetisme

Ha tirat endavant després que el PSOE ha retirat l'esmena perquè estava en desacord amb el tractament de la prostitució

18/05/2022

La Comissió d’Igualtat del Congrés aprova la Llei del “només sí és sí” sense els articles referents al proxenetisme

/EUROPA PRESS

La Comissió d’Igualtat del Congrés ha aprovat aquest dimecres el dictamen de la ponència de la Llei de Garanties de la Llibertat Sexual, coneguda com a llei de ‘només sí que és sí’, encara que la seva redacció no inclourà la recuperació de la terceria locativa. Aquesta mesura, que pena amb fins a 3 anys de presó als propietaris de prostíbuls i el tancament del local, no convencia a formacions com a ERC, EH Bildu, CUP, Junts, Ciutadans o PNB ja fos per la seva posició sobre la prostitució o pel seu desig que aquest tema fos tractat en una norma a part de forma més específica.

Per aquest motiu, aquests partits han signat una esmena impulsada per PNB i negociada amb Igualtat (Unides Podemos) per treure de la llei els dos articles que tractaven sobre la terceria locativa i que, finalment, ha tirat endavant amb el suport dels signants més el PSOE.

El text complet del dictamen ha estat aprovat per tots els grups amb les excepcions del PP i Vox, de manera que la norma surt endavant tot i que al principi de la jornada perillava. El PSOE tenia la intenció de treure una esmena amb el PP que enduria les penes per prostitució i que no donaven suport als socis del Govern al Congrés. Precisament ha estat aquesta mesura la que ha centrat el debat durant la sessió de la Comissió i ha provocat que molts portaveus anunciessin els seus dubtes sobre secundar o no el text si la iniciativa s’incloïa finalment a la llei.

Des d’Unides Podemos, a través de la seva portaveu en el debat Martina Velarde han mostrat la seva preocupació davant la possibilitat que aquesta llei “importantíssima” no tirés endavant per “interessos partidistes”; mentre que la representant d’ERC, Pilar Vallugera, ha advertit del “poc intel·ligent” que havien estat els membres d’aquest òrgan en convertir una llei que podria sortir “amb consens total” entre les formacions “progressistes” en “un camp de batalla” entre feministes.

El portaveu del PNB en aquest debat, Joseba Agirretexea, també ha criticat que “alguns” hagin volgut “usar aquesta llei” perquè els partits “es posicionin en aquest tema” i que busquin solucionar un debat com el de la prostitució amb una esmena “únicament punitiva”. “Ningú ha recordat que l’objectiu d’aquesta llei és el ‘només sí que és sí’, per què l’hem pervertit?”, ha assenyalat el diputat basc. La seva homòloga d’EH Bildu, Bel Pozueta, ha enlletgit la “intransigència” dels socialistes en matèria de prostitució: “Han pactat amb un grup que posa en dubte l’existència de la violència masclista i que prioritza altres interessos pactant amb Vox per a liderar comunitats autònomes”, ha lamentat.

“No pot ser que el PSOE tingui una mirada estreta quan hem d’arribar a acords”, ha declarat també en la seva intervenció la portaveu d’Igualtat de Ciutadans, Sara Giménez. La diputada taronja s’ha dirigit als socialistes per a demanar-los que “recondueixin” la seva posició i perquè no es facin “passos enrere en la lluita de drets de les dones per medalles partidistes”.

Enfront d’aquests discursos, el PSOE ha defensat el seu compromís amb la norma i ha recordat que es tracta d’una “llei del Govern” i que la formació ha “treballat en ella”. La portaveu socialista en aquesta comissió, Laura Berja, ha denunciat les “acusacions de tota classe” que ha rebut la seva formació i ha assenyalat que qui ha posat “en perill” aquesta norma són “tots els partits excepte el PSOE” que, al seu judici, “mai ha posat en risc la seva posició” sobre la norma del ‘només sí és sí’. En aquest sentit, ha demanat “respecte” per les “posicions legítimes” del partit que, segons ha explicat, en el seu cas és la posició abolicionista de la prostitució que el PSOE va aprovar en el congrés del seu partit.

Només dues formacions han votat en contra del dictamen de la ponència: PP i Vox. Tots dos partits, de fet, varen presentar en el seu moment una esmena a la totalitat del text. Els ‘populars’ no donen suport a la definició de consentiment ni que s’hagin eliminat els dos tipus penals d’abús i violació que avui es recullen en el Codi Penal. A més, al seu judici, “la presumpció d’innocència” es “trontolla” en aquest projecte de llei, segons ha explicat la portaveu del PP en aquesta matèria, Marta González. En la seva intervenció, la diputada ha agraït la “disposició” del Ministeri a l’hora de negociar esmenes en relació a l terceria locativa. No obstant això, ha explicat que, per al PP, “el dictamen continua sent fallit”.

Per part seva, la portaveu d’Igualtat de Vox, Lourdes Méndez, ha alertat que aquesta norma “no és garantista”, és “discriminatòria”. També considera que “adultera les relacions més íntimes” convertint en “sospitosos a tots els homes que tingui relacions sense un notari davant o pugin en un ascensor sense un testimoni”. Per a Méndez, aquesta és una llei que “no disminuirà lamentablement les agressions sexuals” però sí que donarà “molts problemes”.

La llei

En tenir caràcter orgànic, aquesta norma deurà ara passar pel Ple del Congrés on haurà de recaptar la majoria absoluta de la Cambra abans de continuar la seva tramitació al Senat. En la seva redacció es recull una nova definició de consentiment que assenyala que “només s’entendrà que hi ha consentiment quan s’hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en atenció a les circumstàncies del cas, expressin de manera clara la voluntat de la persona”. A més, conjumina els tipus penals d’abús i violació en un només.

De la mateixa manera, recull la protecció a totes les dones, nenes i nens amb independència de la seva situació administrativa, la seva ètnia o nacionalitat, així com a les víctimes de tràfic i explotació sexual sota la premissa “totes les violències, totes les dones”.

S’evita la revictimització d’aquestes desenvolupant mesures processals d’acompanyament a les víctimes, incloent la possibilitat d’evitar contacte visual amb el presumpte agressor o de declarar en sales especials. A més, les dones víctimes de violències sexuals tindran recursos a la seva disposició encara que no denunciïn, com els centres de crisis 24 hores, per a les majors de 16 anys, o les cases d’infància per als menors d’aquesta edat, entre altres mesures.

18/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris