X

La Comissió Europea no vol que s’obrin les fronteres de l’espai Schengen abans del juliol

Espanya té previst mantenir les seves fronteres tancades per als altres Estats membres fins l'1 de juliol

11/06/2020

La Comissió Europea no vol que s’obrin les fronteres de l’espai Schengen abans del juliol

La Comissió Europea ha proposat als Estats membres de la Unió Europea que vagin obrint gradualment les seves fronteres internes a partir del pròxim dilluns 15 de juny i que prolonguin el tancament de les externes almenys fins a l’1 de juliol. “Atès que la situació sanitària en uns certs tercers països continua sent crítica, la Comissió no proposa un aixecament general de les restriccions de viatge en aquesta etapa”, indica l’Executiu comunitari. La majoria dels països de la UE té previst obrir les seves fronteres internes a altres països de la Unió no més tard del 15 de juny i la Comissió “encoratja encaridament” a la resta, com Espanya, a eliminar les restriccions a la lliure circulació i aixecar els controls fronterers interns “abans del 30 de juny”.

Els líders dels Estats membres de la UE van acordar el passat 16 de març el tancament temporal de les fronteres externes de la Unió durant un període de 30 dies, que s’ha anat prolongant des de llavors fins almenys el pròxim 15 de juny. Brussel·les considera ara que els membres de la UE han de seleccionar junts els tercers països als quals se’ls obrin les fronteres a partir del mes de juliol i de manera gradual. I sosté que aquesta relaxació de les mesures ha d’acordar-se sobre la base de “criteris objectius com la situació sanitària, la capacitat d’aplicar protocols de contenció durant el viatge i consideracions de reciprocitat”, tenint en compte que, una vegada dins de la UE, els ciutadans poden moure’s lliurement d’un Estat a un altre. “Els Estats membres han d’adoptar aquestes decisions de manera coordinada per garantir la seva aplicació uniforme en tota la UE”, afegeix la Comissió, que assenyala que es tractaria d’un “procés dinàmic” sotmès a futures actualitzacions en funció de l’evolució de la pandèmia de coronavirus.

La vicepresidenta tercera del Govern espanyol, Nadia Calviño, assegura que Espanya tindrà en compte la protecció de la salut en obrir les seves fronteres als altres països de la UE, després que Brussel·les instés a eliminar aquestes limitacions al moviment a partir del pròxim dilluns 15 de juny. Espanya té, no obstant això, previst mantenir les seves fronteres tancades per als altres Estats membres fins a l’1 de juliol. “Prendrem les decisions sempre guiats pel principi de la protecció de la salut i la seguretat de les persones, tant dels ciutadans espanyols com dels ciutadans d’altres països que vulguin venir al nostre país”, va declarar la política abans de participar en la videoconferència dels ministres d’Economia i Finances de l’eurozona (Eurogrup).

11/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT