economia

La compra a crèdit per Nadal, una fórmula a l’alça a les Balears

Un estudi de Kelisto.es apunta que un 13% dels illencs comprarà a crèdit aquestes festes. 


110.000 balears, el 13% de la població, finançarà enguany les compres de Nadal. Ho diu el darrer estudi de la companyia consultora Kelisto.es, segons el qual els consumidors de les Illes gastaran de mitjana més de 600 euros per aquestes festes, un 1,1%  més que l’any passat. En total,  són 67 milions generats a la comunitat que, pel fet d’ajornar les despeses, suposaran pels afectats gairebé 1,4 milions d’euros en interessos.

Cada any hi ha més ciutadans que trien aquesta modalitat per fer front a l’allau de despeses de Nadal, a través de productes de finançament com targetes o prèstecs. Ajornar les despeses té generalment uns costos en forma d’interessos, més elevats si el consumidor tira de targeta de crèdit. Per contra, les opcions més barates son els prèstecs o els avançaments de nòmina.

L’economista Amadeo Spadaro, en declaracions a IB3 Ràdio, alerta d’un model cultural que aboca les persones a consumir, malgrat no siguin productes de primera necessitat, com es el cas de les compres de Nadal. L’expert hi veu un problema de base que supera qualsevol lògica econòmica: la necessitat social de comprar, malgrat els sous continuïn essent baixos i obliguin després l’afectat a assumir uns interessos. Creu Spadaro que “no hem après res de la crisi econòmica”.

 

El finançament de les compres de Nadal, a l’alça

Les gran superficies solen oferir als seus clients la possibilitat de finançar les compres de Nadal. Es el cas de El Corte Inglès, que dona l’opció de fer un avançament de crèdit. Explica el responsable de relacions externes de la cadena a les Illes, Antonio Sanchez, que els consumidors comencen a fer les peticions just abans del Black Friday i que tenen diverses opcions per retornar despres el credit, amb gairebé un zero per cent d’interès.

Sanchez hi veu clarament una tendència a l’alça. Cada dia el centre comercial tramita desenes d’avançaments. Durant la campanya de Nadal de l’any passat es varen multiplicar per 5 les peticions de crèdit a Mallorca i, pel ritme d’enguany, creu que aquestes festes superan aquesta xifra.

Segons l’estudi, aquest Nadal la gran majoria de les despeses es destinaran a regals, un 40 per cent. El 28 per cent a menjar, el 17 per cent a oci i el 13 per cent a viatges.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

S’esgoten els bitllets d’avió per sortir de Menorca pel pont de l’1 de març

Volar a Madrid dijous vinent no és possible ni tan sols fent escala

La producció d’oli de Mallorca davalla un 30%

La quarta edició de la Nit de l'Oli ha ajuntat vint-i-dos oliers per mostrar el producte d'enguany

Creix un 9 % la demanda elèctrica a les Balears al mes de gener

En total, el primer mes de l'any les illes varen assolir els 477.018,6  MWh