X

La comunitat educativa de 0 a 3 anys de Menorca crea un grup que demana millores concretes als partits polítics

Són mesures de refugi climàtic, salut mental, alimentació, convivència i per evitar la sobreexposició a les pantalles

26/04/2023

La comunitat educativa de 0 a 3 anys de Menorca crea un grup que demana millores concretes als partits polítics

21

Professionals, experts de l’educació de 0 a 3 anys de Menorca i pares i mares de les escoletes han format un grup de feina per identificar mancances i recomanar millores per a la vida d’aquests infants. Denominats Tallafocs pel Benestar de la Primera Infància, proposen un ventall de mesures específiques que estan fent arribar als partits polítics.

El grup nasqué de les darreres jornades sobre Salut Mental i Primera Infància celebrades al març. Des d’aquell moment han fet feina -amb dades, normativa i experiència- per elaborar un document de cinc punts bàsics.

El primer, d’actualitat, reclama que les escoletes i els parcs siguin habilitades com a refugis climàtics. A més demanen que a l’estiu, fora d’horaris lectius, s’obrin els espais de les escoletes amb temperatures confortables per a famílies vulnerables.

També pels infants de famílies vulnerables els Tallafocs demanen que es mantingui servei de menjador becat a l’agost així com mesures per assolir el zero malbaratament alimentari; propostes que es recullen en un punt centrat a garantir el dret d’accés a una alimentació sana de les criatures.

Un altre dels eixos del document proposa que els espais públics siguin de convivència i trobada, amb plans de jocs, inclusió d’activitats i recursos per a la primera infància en les programacions culturals o l’accés bonificat a l’oferta pública de cultura, oci i esport amb els mateixos criteris que la quota de l’escoleta.

Un problema que també forma part d’un aspecte bàsic del document és el de la sobreexposició a dispositius digitals i pantalles. Per fer-hi front suggereixen mesures com que les unitats que acullen infants de 0 a 3 anys siguin lliures de pantalles.

Potser el punt més preocupant que planteja el grup es deriva del seu origen: la salut mental. Han detectat un augment dels símptomes de malestar significatiu en molts infants i adverteixen que s’està carregant la pressió als equips educatius, equips que també necessiten suport. Per això demanden que s’identifiquin actuacions i recursos i es posi en marxa una xarxa de responsabilitat compartida entre serveis de salut mental, educatius, pediàtrics, socials i ONG que tenen com a objectiu la protecció d’infants i famílies.

Tot un seguit de propostes que el grup fa arribar als partits polítics amb l’objectiu que s’executin durant el pròxim curs.

26/04/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT