De Paiporta a Cas Capiscol: la nova vida de n’Hugo
Cinc infants de la Comunitat Valenciana han estat escolaritzats a les Balears d'ençà de la DANA
A Balears hi viuen uns 80.000 seguidors de l'Alcorà
Els musulmans han iniciat aquesta setmana el mes sagrat del Ramadà i avui és el primer divendres d’oració. El ramadà, un temps dedicat al dejuni i a la reflexió, marca el dia a dia dels aproximadament 80.000 musulmans que viuen a les Balears.
Fins dia 9 d’abril no podran menjar ni beure des que surt el sol fins que es pon. Però a la matinada i al vespre els creients envolten taules plenes de menjar. Ho fan a casa, però també a les mesquites.
El Ramadà és un període de dejuni i creixement espiritual que els musulmans d’arreu han començat aquesta setmana. També els de Balears. Els adults sans dejunen des de l’alba fins al vespre. “Menjam i bevem abans que surti el sol, devers les cinc i mitja de la matinada i no ho tornam a fer fins que el sol es pon. Després per la nit, podem menjar de tot”, explica l’Imam de la mesquita Attahouid de Palma.
Per a alguns, és un mes una mica dur. Però la majoria hi estan ben acostumats. A partir dels 11 anys els joves s’inicien en el dejuni. “Ho feim des de petits, d’ençà que som infants i hi estam avesats”, explica Mouad Foudil.
Durant el Ramadà, a més, les mesquites s’omplen de solidaritat. “La gent que no té recursos o els joves sense llar venen fins a la mesquita quan volen rompre el dejuni perquè els donam el menjar que podem”, confessa Mostafa Chaoui, en sortir de la mesquita. Així, quan el sol es pon tothom pot donar per acabat el dejuni.
“Començam menjant devers tres dàtils i molta d’aigua, perquè també passam molta set. Després llet, la sopa harira, tajins de tota classe… hi ha molt de menjar i la taula sempre ha d’estar plena”, detalla Abassi El Hachmi des de la seva botiga de queviures. Aquesta serà la rutina del Ramadà fins al 9 d’abril, quan es posarà el punt final amb una gran festa.
Cinc infants de la Comunitat Valenciana han estat escolaritzats a les Balears d'ençà de la DANA
És la segona cita en honor a un dels fundadors, Sente Fontestad
És un programa de l'Hospital de Son Espases que es va crear fa tres mesos
1.284 adolescents de 25 centres han escenificat els feminicidis produïts a Espanya des del 2003