X

La comunitat xinesa de Balears canvia de xip

Un 2% de la comunitat ha tornat a la Xina per la crisi o per desconfiança amb la gestió de la pandèmia

27/01/2021

Mercè Valero

“Mai no havia vist res així, tants de xinesos sense feina! Fa por”. Són paraules del president de l’Associació de Xinesos de Balears, Fang Ji, que fa quinze anys que viu a Mallorca. Calcula que la meitat dels seus compatriotes han quedat a l’atur.

Molts dels xinesos tenen negocis en zones turístiques i s’han vist obligats a tancar. Alguns d’ells, definitivament.

Fang Ji calcula que un 2% de la comunitat xinesa a Balears ha decidit tornar al seu país. Alguns, afectats per la crisi econòmica. D’altres, perquè no se senten segurs aquí, consideren que al seu país s’ha gestionat millor la pandèmia.

Els que han quedat, aprofiten aquesta aturada forçada per cercar feina o actualitzar els negocis (digitalitzant-los o implementant, per exemple, el servei de menjar a domicili).

N’hi ha que volen traslladar les empreses al centre de Palma. Pretenen apostar pel turisme urbà, adquirint cafeteries i tendes de souvenirs. D’altres volen fer basars nous, amb una imatge diferent, més occidental, i amb la idea de donar feina tant a xinesos com a gent d’aquí.

Achinib va néixer fa 5 anys amb la intenció d’integrar-se i posar fi als prejudicis absurds. Fang Ji sap que sempre s’han dit coses dels xinesos com que no moren mai o que mengen cans. Ell i els seus companys de l’associació lluiten per acabar amb aquests tòpics. Considera que ja han fet molt bon camí, fins ara, i que la societat balear ara els coneix millor.

Per seguir amb el procés d’integració, també tenen projectes socials per al futur.

27/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris