X

La Confraria de Pescadors de Cala Rajada celebra amb emoció els primers 100 anys de vida

Els mariners més veterans han recordat vells temps i han rebut un sentit homenatge

25/11/2023

La Confraria de Pescadors de Cala Rajada celebra amb emoció els primers 100 anys de vida

La Confraria de Pescadors de Cala Rajada ha celebrat els seus 100 anys de vida, tota una fita per a un col.lectiu que ha viscut durant tot el matí una bona festa.

En Sebastià Garau ha superat els 80 anys, i en Pedro Fuster, els 65. Duen tota la vida dins la mar. D’aquella època pre-turística en què Cala Rajada vivia de la pesca, recorden temps feixucs: “No teníem roba ni calçat per anar a la mar, i a aquell temps sortíem a pescar es vespre, i mos hi estàvem tota la nit, fins que feia claror”, assegura Sebastià Garau.

El relleu el va agafar gent com en Pedro Fuster, de família marinera calarajadera de tota la vida. I un dels impulsors de la Reserva Marina de Llevant. “No enteníem com els professionals estàvem a favor de la Reserva, i els recreístes -que no viven d’això- estaven en contra. Va sortir pels diaris que era la mort de Cala Rajada…i Cala Rajada no ha mort”, recorda Fuster.

A un temps hi havia 12 barques de bou, a més de les petites. Amb l’arribada del turisme, tot va anar minvant, especialment les de bou, però a Cala Rajada encara en queda la meitat de les que hi havia a aquells temps daurats. A més, les que son més petites -i tenen menys despesa de manteniment- també sobreviven, i n’hi ha unes 11.

I el futur? Idò contra tot pronòstic, a Cala Rajada hi ha joves que s’embarquen. “Joves d’aquí i també de pobles d’aquí a prop han comprat barques i tenen ganes de partir a pescar. No hi ha dubte de què si tens ganes de fer feina, pots viure de la mar”, diu Fuster.

Amb la vista nostàlgica al passat i el futur ben encaminat, els pescadors de Cala Rajada han pogut celebrar ben tranquils els primers 100 anys d’una de les confaries més antigues de totes les Illes.

L’acte ha comptat amb la presència de 2 consellers del Govern: el d’Agricultura i Medi Marí, Joan Simonet, i la d’Administracions Públiques, Antònia Estarelles. Tammateix, els grans protagonistes de la vetlada han estat els mariners, sobretot els veterans.

25/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris