X

La Conselleria de Salut llança una campanya per conscienciar de la importància de prevenir el càncer

La campanya anima a plantar cara al càncer duent una vida saludable i acudint als programes de detecció precoç de càncer i còlon

11/11/2023

La Conselleria de Salut llança una campanya per conscienciar de la importància de prevenir el càncer

Redacció

El càncer representa una de les principals causes de mortalitat a les Illes Balears. Cada any s’hi diagnostiquen al voltant de sis mil nous casos que afecten més homes que dones. Quant als tipus de càncer, els tumors més freqüents a la nostra comunitat són el colonorectal i els de mama, pròstata, pulmó i bufeta.

Per això, la Conselleria de Salut llança una campanya de conscienciació que, amb el lema “No donis oportunitat al càncer, dona oportunitats a la vida”. Pretén arribar a tota la població i recordar la importància de la prevenció i la detecció precoç en la lluita contra aquesta malaltia.

Una peça audiovisual —en la qual han col·laborat el cuiner Miquel Calent i la farmacèutica i experta en nutrició Fanny Pons—, falques de ràdio, creativitat per a xarxes socials i material gràfic per a premsa i per distribuir-lo a centres de salut i hospitals recolliran el missatge central de Salut: la prevenció i la detecció precoç són claus en la lluita contra el càncer.

Dues senzilles pautes: hàbits saludables i acudir als programes de detecció precoç. La campanya que ara s’inicia pretén transmetre aquests missatges: els hàbits saludables són claus per reduir la possibilitat de patir la malaltia, i detectar un tumor en un estat inicial o com una lesió premaligna incrementa de forma exponencial la possibilitat de guarir-lo.

De fet, si s’actua majoritàriament sobre aquests factors de risc, i si s’assisteix regularment als programes de detecció precoç, més d’una tercera part de tots els càncers es poden evitar i uns altres podrien tractar-se precoçment o de forma pal·liativa. Duent una vida saludable es podrien evitar a Espanya més de 41.000 defuncions i 64.800 casos de càncer nous.

D’altra banda, i a pesar que la supervivència al càncer ha augmentat els darrers anys, no deixa de ser una malaltia que, en tots els casos, ocasiona un trastorn personal, familiar i de l’entorn que dificulta el desenvolupament de l’activitat del dia a dia.

Hàbits saludables

Incorporar hàbits de vida saludables al dia a dia, com mantenir una bona alimentació, fer activitat física i evitar el tabac, l’alcohol i una exposició excessiva al sol, contribueix en un percentatge elevat a reduir el risc de patir càncer.

Un dels principals factors de risc per a molts tipus de càncer (pulmó, boca, laringe, esòfag, pàncrees, estómac, bufeta i ronyó) és l’addicció al tabac. Per contra, els beneficis de deixar de fumar comencen des del primer dia i, al cap de deu anys de deixar-ho, el risc de morir per un càncer de pulmó es redueix a la meitat.

D’altra banda, una alimentació no saludable, el sedentarisme, l’obesitat i el consum d’alcohol es relacionen en conjunt amb el fet patir càncer colorectal, d’esòfag, ronyó, fetge, estómac, mama i endometri.

A més, l’exposició a la radiació ultraviolada està relacionada amb l’increment del càncer de pell, i a determinades substàncies químiques i radiacions, a càncers de diversa índole.

Per això, les recomanacions de prevenció que s’estableixen en el Codi Europeu Contra el Càncer de la Comissió Europea informen la ciutadania sobre el que pot fer de forma individual, familiar i social per reduir el risc de càncer.

La detecció precoç, clau

La segona clau en la lluita contra el càncer és la detecció primerenca. Acudir a les cites dels programes de cribratge de càncer, sigui de mama o de còlon, esdevé una altra eina fonamental en la lluita contra la malaltia. L’objectiu d’aquests programes de cribratge és detectar, de forma primerenca, un càncer o una lesió que podria arribar a ser maligna.

En l’actualitat, la Conselleria de Salut té en marxa el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama, adreçat a dones d’entre 50 i 69 anys, i el Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte, per a dones i homes de 50 a 69 anys.

11/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris