X

La COP27 aprova crear un fons especial per cobrir els danys en països vulnerables al canvi climàtic

Durant la COP27 s'han promès també noves contribucions per un total de 230 milions d'euros al Fons d'Adaptació

20/11/2022

La COP27 aprova crear un fons especial per cobrir els danys en països vulnerables al canvi climàtic

La COP27, ha acabat aquest diumenge en Sharm-El Sheik (Egipte) amb un acord que l’ONU qualifica de “històric” i “decisiu” per a proporcionar finançament de pèrdues i danys als països més afectats pel canvi climàtic i que suposa un “testimoniatge de la voluntat col·lectiva”.

En el plenari de clausura de la COP27, el seu president, el ministre d’Exteriors egipci, Sameh Shoukry, ha valorat el treball “aconseguit” en les últimes dues setmanes i ha celebrat que els resultats que s’han aconseguit de manera conjunta són “un testimoniatge de la voluntat col·lectiva, com a comunitat de nacions, d’expressar un missatge clar que ressona amb força avui, aquí en aquesta sala i a tot el món”.

Per part seva, el secretari executiu de Canvi Climàtic de l’ONU, Simon Stiell, considera que el resultat “històric” fa avançar perquè beneficia als més vulnerables de tot el món.

La COP27 ha conclòs dos dies després del que estava previst, amb decisions com mantenir l’objectiu de limitar la temperatura global en 1,5 °C per sobre dels nivells preindustrials al final de segle, la qual cosa segons l’ONU reforça l’acció dels països per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i adaptar-se als efectes inevitables del canvi climàtic, a més d’impulsar el suport al finançament, la tecnologia i la creació de capacitats que necessiten els països en desenvolupament.

Per a l’ONU, altres avanços “significatius” han arribat en matèria d’adaptació, atès que els Governs van pactar la manera d’avançar en l’Objectiu Mundial d’Adaptació, que conclourà en la COP28 i servirà de base per a la primera Avaluació Global.

Durant la COP27 s’han promès també noves contribucions per un total de 230 milions d’euros al Fons d’Adaptació i s’ha demanat al Comitè Permanent de Finançament d’ONU Canvi Climàtic que prepari un informe per a duplicar el finançament de l’adaptació que es pugui considerar en el pròxim cim, la COP28 que se celebrarà l’any vinent a Emirats Àrabs.

20/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT