X

La COVID-19 dispara el lloguer de piscines entre particulars a les Balears

A través de Swimmy.es set propietaris de Mallorca arrenden la seva piscina a un preu mitjà de 20 euros per persona i dia

10/07/2020

La COVID-19 dispara el lloguer de piscines entre particulars a les Balears

Les Balears s’apunten a la moda de llogar piscines entre particulars. La coneguda com Airbnb de les piscines, l’app francesa Swimmy.es, ja té registrades set propietats a Mallorca que ofereixen gaudir d’aquestes instal·lacions a un preu mitjà de 20 euros per persona i dia. Demanda i oferta s’han multiplicat des que les Illes passaren a la Fase II post confinament, al mes de maig. Un 15 i un 12 per cent respectivament el darrer any. I amb una previsió de creixement encara més alta a mesura que passi l’estiu. La clau del seu èxit: la sensació de seguretat que donen a l’usuari, reticent encara a les piscines municipals o a l’aglomeració de les platges.

Les normes de la nova Airbnb de les piscines

Per llogar la piscina, el propietari només s’ha de registrar a Swimmy.es i donar-se d’alta. Com ha confirmat la mateixa portaveu de la plataforma, Anaïs Herrández, a l’amfitrió no se li demana cap llicència d’activitat. No passa controls sanitaris ni cap inspector, públic o de la mateixa “start-up”, revisa les instal·lacions. “Nosaltres, ara mateix, no passam cap inspecció. Principalment perquè no tenim seu a Espanya, som a París. El que sí que fem al començament de la temporada és parlar amb els propietaris i dir-los que extremin les mesures de neteja, que han de tenir molta cura”, ha explicat Herràndez a IB3 Ràdio.

El propietari que ofereix menjar tampoc no disposa de cap llicència d’activitat ni acredita cap carnet de manipulació d’aliments. Si el client s’intoxica, l’amfitrió ha d’assumir sòl les conseqüències, ja que Swimmy.es no té assegurança (ara treballen per adaptar a l’Estat la que ja tenen en vigor a França). Un perill que la directora de comunicació de la plataforma reconeix no haver analitzat mai. “Miri, és curiós això que em demana. M’ho apuntaré… És cert que mai no ho havia previst”, ha reconegut Herràndez.

És legal?

Els juristes consultats per IB3 Ràdio consideren que el lloguer de piscines entre particulars és irregular. L’advocat Sebastià Frau parla de falta administrativa, ja que els propietaris desenvolupen l’activitat sense llicència, ni econòmica ni alimentària. Al marge de qüestions legals, el misser adverteix sobre la perillositat d’aquest tipus de lloguer en temps de coronavirus. “Em pot explicar quines condicions sanitàries té? Perquè si tu obres un restaurant, passes inspeccions periòdiques per comprovar que, des del punt de vista higiènic, tot està correcte, i més ara amb la COVID-19. No té sentit res d’això”, ha manifestat l’advocat.

Preus variables

Deia la responsable de Swimmy.es que el preu mitjà a les Illes per llogar una piscina privada és de 20 euros per persona i dia. Però els preus s’encareixen si comanes dinar, sopar i servei de tovalloles. Per exemple, un dia sencer en una de les propietats publicitades a Son Ametller, a Palma, dos adults i un nin, àpats i tovalloles incloses: 142 euros. De les set propietats de Mallorca penjades al web, dues ofereixen servei complementari d’alimentació; la resta, només l’ús de les instal·lacions. L’oferta més barata surt a 15 euros/mig dia; la més cara, a 30. El negoci, segons la plataforma, s’ha catapultat d’ençà del final del confinament.

10/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT