MALLORCA

La Covid-19 posa en perill el futur del sector del fang a Mallorca

La caiguda del turisme ha duit als artesans a una situació econòmica molt complicada


La pandèmia ha impactat de manera contundent en el sector del Fang. La caiguda del turisme ha duit als artesans a una situació econòmica molt complicada i, si això s’allarga, algunes olleries o tallers on fan siurells alerten que podrien acabar tancant.

És el cas de l’Olleria Ca’n Vent de Pòrtol, els orígens de la qual es remunten a principis del segle 18. Aquesta empresa familiar ha subsistit al llarg del temps, però la caiguda de les vendes per culpa de la COVID 19 pot esdevenir el seu punt final.  No gaire més bé estan al taller Ca madò Bet dels dels siurells. Ara venen un 25 per cent del que ho feien en condicions normals, fet que posa en dificultats la seva supervivència.

Una fira virtual per Nadal organitzada per Mallorca Crea i els ajuts que puguin rebre de les institucions s’apunten com a les mesures més immediates per garantir el futur d’aquestes empreses tradicionals.

El sector dels artesans de fang de Marratxí i Pòrtol calculen pèrdues del 75% a causa de la pandèmia. Afirmen que les vendes se n’han vist molt afectades en una temporada on l’illa no ha rebut gairebé turistes. Els artesans asseguren que els beneficis no són suficients per a cobrir les despeses.

Toni Mesquida, un dels propietaris de l’olleria Can Vent, de Pòrtol, explica que cada any podien rebre un centenar de turistes durant la temporada. Enguany només una desena. Bernat Amengual, de l’olleria Cas Canonge, afirma que el 90% dels seus beneficis provenen directament del turisme.

Coloma Canyelles, de Siurells Ca Madò Bet, diu que es viu un moment molt complicat. Explica que, amb l’aplicació de l’estat d’alarma, varen haver d’aturar l’activitat completament i ara les vendes són mínimes. Maria Amengual és també artesana. Espera que, en els propers mesos, es pugui celebrar el mercat de Nadal i poder reprendre l’activitat, ja que de moment no té beneficis.

Un ofici amb més de 300 anys d’història a Marratxí. El batle, Miquel Cabot, ha volgut donar el seu suport al sector i ha visitat a diversos artesans de la zona.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |